Annons
Nyheter

Pandemin når vulkandrabbade Tonga

Först drabbades öriket Tonga av ett kraftigt vulkanutbrott. Nu har även pandemin nått det tidigare smittfria landet – via den internationella hjälpinsatsen.
Tonga • Publicerad 2 februari 2022
Det australiska helikopterhangarfartyget HMAS Adelaide ligger vid kajen i Nuku'alofa, Tonga.
Det australiska helikopterhangarfartyget HMAS Adelaide ligger vid kajen i Nuku'alofa, Tonga.Foto: POIS Christopher Szumlanski/Australiska försvaret/AP/TT
Två satellitbilder från före och efter vulkanutbrottet visar förödelsen i Nomuka i Tonga. Den vänstra bilden är från augusti 2020 och den högra från 20 januari i år.
Två satellitbilder från före och efter vulkanutbrottet visar förödelsen i Nomuka i Tonga. Den vänstra bilden är från augusti 2020 och den högra från 20 januari i år.Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Två hamnarbetare som hjälpt till att lasta av förnödenheter och annat har bekräftats smittade, och landet stänger nu ned från onsdagskvällen, lokal tid.

– Det viktigaste för tillfället är att minska och stoppa de som drabbats, säger premiärminister Siaosi Sovaleni till AFP, och fortsätter:

Annons

– Det är anledningen till vår nationella nedstängning. Ingen båt kommer att tillåtas åka från en ö till en annan, och inga fler flyg.

Dessutom stängs skolor och offentligt anställda behöver inte arbeta, rapporterar ABC News.

Upptäcktes i rutinkontroller

Nedstängningen ska utvärderas var 48:e timme. Det är oklart hur länge den pågår.

Tonga har oroat sig för att coronan innebär ett större hot än den skada utbrottet ledde till, och länderna som skickat hjälp har lovat att inte komma i kontakt med tonganerna.

Trots det har nu smittan tagit sig in i landet. Sovaleni har inte kommenterat vilka fartyg som hamnarbetarna var i kontakt med. Båda var dubbelvaccinerade, och testade positivt i rutinkontroller. Något som oroar är att personer som klassas som nära kontakter till de smittade har rest till Tongas yttre öar.

Kabel och vatten

Tonga stängde gränserna tidigt under pandemin, och har fram till nu bara haft ett enskilt fall av covid, en man som återvände från Nya Zeeland.

Men det kraftiga vulkanutbrottet den 15 januari, som skickade massiva tsunamivågor mot landets kust och täckte öriket i aska, tvingade landet att ta emot hjälp från omvärlden. På en del mindre öar har alla bostäder förstörts, och det som tidigare var ett turistparadis har förvandlats till ett öde månlandskap.

Bland de länder som skickat hjälp efter katastrofen finns bland annat Australien. Landet har skickat sitt största militärfartyg, ett helikopterhangarfartyg. Där har fler än 20 personer ombord sedan dess bekräftats smittade med corona.

På onsdagen meddelar det australiska försvaret att deras fartyg inte var källa till utbrottet på Tonga.

– Vi lossade på ett covidvänligt sätt, kontaktlöst, i linje med överenskommelser med tonganska tjänstemän vid kajen, säger generallöjtnant Greg Bilton till Sky News Australia.

Annons

– Så jag tror inte att det finns något samband, det finns inga bevis för det.

När det gäller hjälpinsatsen beskrivs dricksvatten som det största problemet. Ett annat är att den underjordiska kabel som kopplar samman landet med omvärlden har skadats i avbrottet, vilket till stor del slog ut Tongas internetuppkoppling.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons