Annons
Nyheter

Pandemin stoppade karriär - nu börjar nästa

Hon bytte Puerto Rico mot powerpoints om stora kroppspulsådern.
Den tidigare flygvärdinnan Therese Rehn förlorade jobbet under pandemin – och har nu gått tillbaka till skolbänken. Något hon är långt från ensam om.
Arbetsmarknad • Publicerad 14 mars 2021
Den permitterade flygvärdinnan Therese Rehn pluggar på distans till sjuksköterska, hemma i Bromma, norra Stockholm.
Den permitterade flygvärdinnan Therese Rehn pluggar på distans till sjuksköterska, hemma i Bromma, norra Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Therese Rehn, 45, sitter nersjunken i soffan med laptoppen i knät.

Det är dags för dagens andra föreläsning på sjuksköterskeprogrammet i Västerås, som hon studerar vid sedan i januari i år. På distans som så mycket annat detta år.

Annons

– Det är lite läskigt att vara tillbaka i skolbänken. Jag har inte pluggat något på år och dar, så man är ju lite ringrostig, säger hon till TT.

I över tjugo år arbetade Therese som flygvärdinna, ett jobb som tog henne över hela världen och som hon trivdes bra med.

Tills ett virus satte punkt för karriären.

– I mars blev vi permitterade, då trodde man på något sätt att allt skulle lösa sig snart. Men dagen innan midsommar fick jag och mina kollegor beskedet att vår arbetsgivare, OSM Aviation, hade gått i konkurs.

Inte vänta mer

En sommar och en höst full av ovisshet följde.

Att få ett nytt jobb inom den svårt krisande flygbranschen var näst intill omöjligt, och någon högre utbildning saknades.

– Det var en process. Först går man och hoppas men till slut inser man att man inte kan gå runt och vänta mer.

Frustrationen kokade ner till inspiration och en pockande tanke om vidare studier dök snart upp.

– Jag har drömt jättelänge om att bli sjuksyrra men aldrig tagit tag i det då jag haft ett jobb jag trivts bra med. Men när allt rycktes undan så kändes det självklart att det var läge att ta tag i det.

Fenomenalt stöd

Sedan ett tidigare varsel hade Therese kommit i kontakt med TRR (tidigare Trygghetsrådet) som hjälper tjänstemän som förlorat jobbet att sadla om och satsa på nya karriärer. Och det var här hon fick den hjälp hon behövde för att realisera sin dröm.

Annons

– De har varit fenomenala. De har stöttat och peppat och hjälpt mig massor.

En central bit av stödet har för Therese del varit det finansiella hjälp som TRR erbjuder – 70 procent av lönen första studieåret och 50 procent under det andra, utöver det vanliga studiestödet.

– Jag har tre barn och huslån, så man måste tänka på den ekonomiska biten. Utan det här stödet hade det blivit extremt tufft.

Om studierna går vägen kommer Therese att kunna börja arbeta som sjuksköterska om tre år, något hon ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

– Det kommer att vara annorlunda men ändå inte, även som flygvärdinna jobbar man med människor. Jag tycker att det känns så himla bra att jag kommer att få jobba med något som känns meningsfullt – att man gör skillnad. Det känns otroligt rätt alltihop.

Många hoppas fortfarande

Att studera hemifrån har dock haft både för- och nackdelar, särskilt med tanke på att de tre barnen, 6, 12 och 13 år gamla, varit hemma mer än vanligt till följd av pandemin.

– Det är en utmaning, den ena dagen är inte lik den andra. Det var magsjukan ena veckan och seminarium nästa, men man löser det på nått sätt.

TT: Hur går det för dina kollegor? Är du den enda som gått tillbaka till skolbänken?

– Nej faktiskt inte. Vi har en grupp på Facebook där vi uppdaterar varandra ibland. Det finns några andra som börjat plugga, och några som börjat på andra typer av jobb. Men många är nog dessvärre fortfarande arbetslösa och hoppas att saker ska bli som vanligt igen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons