Annons
Nyheter

Pastor Greens seger hetsar mot folkgrupp

- Åklagarens tolkning av domen mot pastor Åke Green kan ses som ett de facto upphävande av lagen om hets mot folkgrupp.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2006

Det skriver riksdagsledamoten Gunnar Nordmark (fp) från Växjö i en fråga till justitieminister Thomas Bodström. Han vill veta vad Bodström tänker göra för att strama upp lagen om hets mot folkgrupp så att lagstiftarens avsikter kan följas.

Bakgrunden till Nordmarks fråga är uppgifter i media denna vecka om att 129 kända HBT-personer (homo-, bi- och transsexuella) hotats till livet på en extremreligiös hemsida.

Annons

hets mot folkgrupp

Men en åklagare valde att lägga ned fallet med hänvisning till att högsta domstolen friat pastor Green från hets mot folkgrupp med motiveringen att hans åsikter baseras på hans kristna tro. Åklagaren menade att han därmed inte hade en chans att vinna i fallet med de 129 HBT-personerna därför att hotet hade uttryckts genom bibelcitat.

Som Nordmark läser förarbetena till lagen om hets mot folkgrupp ska hot eller missaktning mot homosexuella som grupp kunna jämställas med hot eller missaktning mot muslimer eller kristna.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons