Annons
Nyheter

Påven i Lissabon för katolsk ungdomsfestival

Påve Franciskus talade på fredagen inför hundratusentals flaggviftande pilgrimer i Lissabon under en global katolsk ungdomsfestival.
Portugal • Publicerad 4 augusti 2023
Påve Franciskus anländer till den katolska ungdomsfestivalen som i sex dagar firar Världsungdomsdagen.
Påve Franciskus anländer till den katolska ungdomsfestivalen som i sex dagar firar Världsungdomsdagen.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Riten till minne av Jesu Kristi lidande och död är en av höjdpunkterna under de sex dagarna som de katolska ungdomarna har samlats för att fira Världsungdomsdagen i den portugisiska huvudstaden.

Pilgrimer skrek och vinkade när påven, omgiven av livvakter, långsamt åkte förbi i sin "påvemobil" på väg till scenen som ställts upp i parken Eduardo VII. Han stannade flera gånger för att hälsa på barn som fördes till honom.

Annons

Olika nationers flaggor vajade över den enorma folkmassan som uppskattades till omkring 800 000 personer.

– Varje ögonblick vi tillbringar med den Helige Fadern är spännande, det motiverar oss att behålla vår tro, sade Pedro Puac, en 27-åring från Guatemala, som väntat i tre timmar under gassande sol på att evenemanget skulle starta.

En miljon människor väntas delta i veckans evenemang, enligt arrangörerna.

Fakta: Världsungdomsdagen

Världsungdomsdagen är ett evenemang som vanligtvis äger rum vart tredje år i olika länder, som innebär att kristna ungdomar får chansen att träffa påven.

Evenemanget startades av påve Johannes Paulus II 1984.

Det senaste evenemanget ägde rum i Panama 2019. År 2016 var Krakow i Polen platsen för Världsungdomsdagen.

Årets evenemang i Lissabon skulle egentligen ha ägt rum i augusti 2022, men sköts fram på grund av coronapandemin.

Källa: worldyouthday.com

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons