Annons
Nyheter

Påvens Kanadaresa botgöring för övergrepp

Vatikanen • Publicerad 17 juli 2022
Påven välsignar människorna på Sankt Petersplatsen i Vatikanen efter söndagens Angelus-bön.
Påven välsignar människorna på Sankt Petersplatsen i Vatikanen efter söndagens Angelus-bön.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Resan till Kanada nästa söndag blir en pilgrimsresa i botgörelsens tecken, säger påve Franciskus. Påven kommer att möta ursprungsbefolkning som utsatts för övergrepp i katolska skolor.

– Nästa söndag, om Gud vill, reser jag till Kanada, sade påven efter söndagens Angelus-bön, med syftning på knäproblem som förra månaden hindrade en resa till Afrika.

Annons

Påven väntas 24–30 juli besöka Edmonton, Quebec och Iqaluit, för att återigen be om ursäkt för lidande den katolska kyrkan orsakat. Redan i april framförde påven ursäkten till en delegation från Kanada.

Påven hoppas att Kanadaresan ska bidra till läkning och försoning.

Omkring 150 000 barn ur Kanadas ursprungsbefolkning var från slutet av 1800-talet och fram till omkring 1990 inskrivna på 139 katolska internatskolor runt om i landet, med syftet att tvångsassimileras. De tillbringade månader isolerade från sina familjer, sitt språk och sin kultur. Många utsattes för fysiska och sexuella övergrepp.

Tusentals misstänks ha dött av sjukdomar, undernäring eller vanvård. Sedan maj 2021 har 1 300 omärkta gravar hittats vid skolorna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons