Annons
Nyheter

Pensionsavtal kan bli ännu dyrare

De omskrivna pen-sionsavtalen med de verkställande direktörerna Monica Malmlöf och Håkan Källberg kan bli ännu dyrare för Växjöhem och Vidingehem.
Avtalen ger dem rätt att sluta vid 61 år med 70 procent av lönen.
Totalt kan det kosta bolagen cirka 4,5 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Avtalen, som är utformade av Växjöhems personalchef Christina Nyquist och juridiskt formulerade av Anders Palm, då pensionsexpert på KPMG i Malmö, undertecknades i båda fallen den 30 september 2005.

- Hösten 2003 fick jag ett uppdrag av Växjö kommuns dåvarande förhandlingschef Margareta Dahlberg att titta på ett avtal för KFAB-koncernens verkställande direktörer. I samma veva tog jag kontakt med Anders Palm som har hanterat formuleringarna. Avtalet är liktydigt med det avtal som gäller för Växjös förvaltningschefer. Det innebär bland annat att arbetsgivaren med omedelbar verkan kan säga upp avtalet, säger Christina Nyquist.

Annons

35 700 i månaden

För Växjöhem godkände dåvarande styrelseordföranden Bo Hjalmarsson att Monica Malmlöf, med en grundlön på 50 500 kronor i månaden, från sin 61-årsdag och fram till 65-årsdagen har rätt att kvittera ut en pension på 35 700 kronor i månaden före skatt.

För Vidingehem var vice styrelseordföranden Christer Wånehed först ut att underteckna avtalet den 18 maj 2005. Sedan godkände även styrelseordföranden Monica IL Gustavsson att Håkan Källberg, med en grundlön på 47 735 kronor i månaden, från sin 61-årsdag och fram till 65-årsdagen har rätt att kvittera ut en pension på 33 414 kronor i månaden före skatt.

För att klara pensionsåtagandena till sina verkställande direktörer gör nu Växjöhem och Vidingehem årliga avsättningar.

Avsätter 900 000

Det innebär att Växjöhem under 2005 och 2006 avsätter 900 000 kronor per år till Monica Malmlöfs pension. Däremot blir avsättningen för 2007, då Monica Malmlöf fyller 61 år, troligen något mindre.

För Vidingehem innebär pensionsavtalet att man för 2005 avsatte 258 000 kronor till Håkan Källbergs pension. Hur stor årets avsättning blir är ännu inte klart.

Genomgång

I maj 2004 hade Christina Nyquist en genomgång av pensionsavtalen med ordförandena och vice ordförandena i de kommunala bolagen.

- De tog till sig informationen. Däremot vet jag inte varför det dröjde drygt ett år innan avtalen undertecknades. Jag påtalade att ju snabbare avtalen börjar tillämpas desto mindre blir de årliga avsättningarna, säger Christina Nyquist.

Smålandsposten har varit i kontakt med Monica Malmlöf och Håkan Källberg. Båda avböjer att kommentera avtalen.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons