Annons
Nyheter

Phil har sagt sitt: Våren dröjer

USA • Publicerad 2 februari 2023
AJ Dereume, ordförande i den grupp som läser av skogsmurmeldjuret Punxsutawney Phils skuggreaktion, håller upp djuret efter torsdagens siande om den fortsatta vintern.
AJ Dereume, ordförande i den grupp som läser av skogsmurmeldjuret Punxsutawney Phils skuggreaktion, håller upp djuret efter torsdagens siande om den fortsatta vintern.Foto: Barry Reeger/AP/TT

Vintern håller i sig och kommer inte att släppa sitt grepp förrän i mitten av mars. I alla fall om skogsmurmeldjuret Phil från Punxsutawney i Pennsylvania får rätt.

Hundratals åskådare hade samlats i Punxsutawney för att se om Phil skulle se sin egen skugga när han kom fram i torsdagsgryningen. Och enligt den lilla jury som bedömer saken gjorde han det – vilket innebär ytterligare sex veckor av vinter.

Annons

Skogsmurmeldjur som siar om vädret är en företeelse som enligt tradition äger rum på flera håll i USA den 2 februari – och ett fenomen som blev vida berömt i filmen "Måndag hela veckan". Mest berömd är traditionen i Punxsutawney, och Phil har blivit världsberömd, eller åtminstone alla de djur som sedan 1887 har "spelat" väderoraklet.

Men alla skogsmurmeldjur håller inte med Phil, och den som vill njuta av våren tidigare än i mars får hoppas att Chuck, som håller till på Staten Island i New York, får rätt. Han ska inte ha sett sin skugga, och tror enligt sägnen därför på en tidig vår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons