Annons
Nyheter

Plastbitar kan spolas upp på västkusten

Miljö • Publicerad 11 mars 2021
En halv miljon små, svarta plastbitar, så kallade biobärare, har släppts ut i havet från ett danskt reningsverk. Nu riskerar bitarna att flyta i land på västkusten.
En halv miljon små, svarta plastbitar, så kallade biobärare, har släppts ut i havet från ett danskt reningsverk. Nu riskerar bitarna att flyta i land på västkusten.Foto: Ryan Metcalfe, KIMO Denmark

En halv miljon små, svarta plastbitar har släppts ut i havet från ett danskt reningsverk. Nu riskerar bitarna att flyta i land på västkusten.

– Vanligtvis går strömmarna längs Danmarks västkust norrut, in i Skagerrak och sedan rakt in i Göteborgs skärgård och mellersta och södra Bohuslän, säger Marcus Stenegren på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Annons

Plastbitarna, som kallas biobärare, kommer från ett reningsverk i Ringkøbing och tillhörde en laxodling. En del av bitarna har plockats upp av frivilliga på plats. Men resten tros följa med strömmarna.

– Vi ser att fåglarna gärna plockar upp dem och flyger iväg. Och så är det risk att de bryts ner och blir mikroplaster och det är ett betydligt större problem. Det vill vi absolut inte ha i miljön, säger Marcus Stenegren.

Privatpersoner uppmanas nu att göra en insats och plocka med sig plastbitar som de hittar och lägga i en papperskorg eller lämna till plaståtervinningen, när ovädret dragit förbi.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons