Annons
Nyheter

Polen håller val 15 oktober

Polen håller parlamentsval den 15 oktober, meddelar president Andrzej Duda. Därmed är valrörelsen, som redan pågått i månader, även formellt inledd.
Polen • Publicerad 8 augusti 2023
Polens president Andrzej Duda meddelar att valet hålls 15 oktober. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda meddelar att valet hålls 15 oktober. Arkivbild.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Regerande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) försöker vinna en tredje period vid makten, efter valtriumfer 2015 och 2019.

Partiet, som leds av biträdande premiärminister Jaroslaw Kaczynski, väntas bli största parti även denna gång, med 33,4 procent av väljarsympatierna enligt en mätning som publicerades i förra veckan.

Annons

Den främsta motståndaren är mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), som leds av tidigare premiärminister Donald Tusk. Det partiet fick 26,2 procent i mätningen.

Tusks parti har ökat i opinionen de senaste månaderna men främst på bekostnad av andra oppositionspartier.

Enligt mätningarna kan Lag och rättvisa få svårt att säkra majoritet för den nu sittande högerkoalitionen och kan tvingas förhandla med ytterhögerpartiet Konfederation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons