Annons
Nyheter

Polen: Läcka i ledning för rysk olja

Polen • Publicerad 12 oktober 2022
Kartan visar oljeledningen Druzjbas sträckning från Samara till västra Europa.
Kartan visar oljeledningen Druzjbas sträckning från Samara till västra Europa.Foto: Anders Humlebo/TT

Läckor har upptäckts på den stora oljeledningen Druzjba, som går mellan Ryssland och Västeuropa, meddelar den polska operatören Pern.

Vad som orsakat läckaget är oklart, men händelsen väcker frågetecken efter den senaste tidens sabotage mot Nord Stream-ledningarna på Östersjöns botten.

Annons

"Just nu är det okänt vad som orsakat händelsen. Flödet i den skadade grenen stängdes omedelbart av", uppger operatören Pern i ett uttalande.

Druzjba går på land med flera förgreningar. Ledningen som nu läcker går västerut från Ryssland via Belarus och Polen till Tyskland, för leverans av rysk olja till EU.

Pern säger sig ha skickat personal till platsen för att hantera läckaget och få klarhet i orsakerna. Enligt operatören uppstod läckan cirka 70 kilometer från staden Plock i centrala Polen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons