Annons
Nyheter

Polen slutar skicka vapen till Ukraina

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki meddelar att landet slutar att skicka vapen till Ukraina, rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.
Polen • Publicerad 20 september 2023
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

I stället för att skicka vapen till Ukraina säger Morawiecki att Polen nu "försvarar sig självt, med de mest moderna vapnen".

– Om du vill försvara dig själv måste du ha något att försvara dig med, säger Morawiecki till tv-kanalen Polsat News.

Annons

Beskedet kan ses mot bakgrund av fortsatt spänt läge mellan grannländerna på grund av den ukrainska spannmålsexporten.

Tidigare under dagen kallade Polen upp Ukrainas ambassadör på grund av uttalanden som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde i sitt tal i FN:s generalförsamling i tisdags.

Zelenskyj sade att vissa länder låtsas vara solidariska med Ukraina, vilket fick Polen att fördöma kommentarer som är "orättvisa mot Polen, som har stöttat Ukraina sedan krigets första dagar".

Skada sin livräddare

Men polska ledare har, enligt nyhetsbyrån AP, jämfört Ukraina med en person som håller att drunkna och samtidigt försöker skada sin livräddare.

Osämjan handlar om den känsliga frågan om export till EU-länder av ukrainskt spannmål.

Ukrainas export av spannmål till EU har sedan i juni och fram till i förra veckan omfattats av importförbud i Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien. Anledningen är att ländernas jordbrukssektorer upprepade gånger framfört klagomål om svårigheten att konkurrera med det stora inflödet från det krigshärjade landet i öst.

Men i förra veckan satte EU-kommissionen stopp för importförbuden – något som inte mottogs väl av de berörda länderna. Flera av dem har låtit hälsa att man kommer trotsa EU:s påbud.

Försökte lugna ner

Mateusz Morawiecki varnade på onsdagen om att listan av ukrainska produkter som importförbud gäller för kommer att bli längre om Kiev trappar upp spannmålsfrågan.

Efter att ambassadören kallats upp bad Ukraina Polen att "lägga känslorna åt sidan".

"Vi uppmanar våra polska vänner att lägga sina känslor åt sidan. Den ukrainska sidan har erbjudit Polen ett konstruktivt sätt att lösa spannmålsfrågan", säger Oleh Nikolenko, talesperson vid Ukrainas utrikesdepartement.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons