Annons
Nyheter

Polis allvarligt skadad av gripen man i Ljusne

Två kvinnliga poliser har skadats – en av dem allvarligt – vid ett ingripande i Ljusne i Hälsingland. En man är frihetsberövad misstänkt för mordförsök.
Brott • Publicerad 1 december 2022
Polisbilar på plats i närheten av den innergård där en polis skadades allvarligt i samband med att polisen grep en man i 40-årsåldern.
Polisbilar på plats i närheten av den innergård där en polis skadades allvarligt i samband med att polisen grep en man i 40-årsåldern.Foto: Daniel Sjöholm/TT

Larmet kom vid 13.30-tiden på torsdagen, när polisen fick larm om en misstänkt stulen bil som stod parkerad på en innergård i en stadsdel i Ljusne, söder om Söderhamn.

– När patrullen kom dit anträffas en man i 40-årsåldern som är i färd med att byta registreringsskyltar på bilen. Han grips då och sätts i baksätet på polisbilen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

Annons

Samtidigt som den ena polisen tog hand om den gripne gick den andra för att söka igenom det omkringliggande området.

– I samband med det här går mannen till attack mot polisen, han biter och riktar slag mot hennes huvud och försöker även tillgripa hennes tjänstevapen, men det lyckas han inte med, säger Jansson Klarin.

Kvinna hjälpte till

När den andra polisen sprang tillbaka för att hjälpa sin kollega försökte den gripne ta även hennes vapen, men misslyckas på nytt.

Till sist lyckas man få mannen under kontroll.

– Det gör man med hjälp av två personer från allmänheten, dels en man, men framför allt en kvinna, som ingriper rådigt, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen som blev slagen i huvudet har förts med ambulans till sjukhus och vårdas för allvarliga skador.

– Det är lite oklart exakt vilken typ av skador det handlar om, men jag har inte fått några uppgifter om att det ska vara livshotande, säger Jansson Klarin.

Den andra polisen skadades lindrigt och har kontrollerats på sjukhus. Den gripne mannen är känd av polisen sedan tidigare.

– Han förekommer i våra register i ett flertal ärenden av olika karaktär.

Krisstöd aktiverat

Händelsen utreds som mordförsök, där båda poliserna är målsägande. Mannen misstänks även för bland annat tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Annons

Polisen har vidtagit en rad utredningsåtgärder.

– Vi har hållit förhör med vittnen, det var ju en del folk på plats. Man har även tagit bilen i beslag.

Polisen har aktiverat sitt krisstöd för de anställda som deltog i insatsen.

– Nu handlar det framför allt om att ta hand om personalen och se till att de får det stöd de behöver. Sedan hoppas vi förstås att det ska gå bra för vår kollega, säger Magnus Jansson Klarin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons