Annons
Nyheter

Polisen tar tag i eftersatt övergreppsmaterial

Brott • Publicerad 11 februari 2023
Polisen går igenom övergreppsmaterial.
Polisen går igenom övergreppsmaterial.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisen har inlett en särskild insats för att gå igenom 13 000 tips om övergreppsmaterial som samlats på hög sedan 2018, rapporterar SVT Nyheter.

Myndigheten har inte haft tillräckligt med resurser för att gå igenom materialet, som är det som blir över efter en första gallring av det material som kommer in via exempelvis sociala medier-tjänster.

Annons

– Det är olyckligt ur flera aspekter och påvisar hur stort problemet är, säger polisens processledare Björn Sellström till SVT.

Materialet har i och med den särskilda insatsen fördelats ut till regionerna, där fler polisanställda ska kunna gå igenom det. Enligt huvudskyddsombudet finns en oro i organisationen om att "arbetstagarna i och med ändringen ska tvingas till en arbetsuppgift man kommer att må dåligt eller bli sjuk av”.

– Jag är ödmjuk inför alla medarbetare som känner oro och måste ta del av materialet. För det är ett väldigt otäckt material många gånger, säger Sellström till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons