Annons
Nyheter

Polisen: Två personer är gripna

Två personer har gripits efter bilbränderna i Västsverige och fler gripanden väntas under dagen, meddelar polisen.
Publicerad 14 augusti 2018

Polisen tror att bränderna kan vara organiserade via sociala medier.

– De grabbarna vet inte hur mycket skada de ställer till med, säger Nuno Mendonca, boende i Göteborg.

Annons

Brand

Efter gårdagens bilbränder i Göteborg och Trollhättan uppger polisen nu att man har gripit ett antal personer.

– Två personer är gripna hemmahörande i Frölundaområdet och fler gripanden väntas i dag, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Polisen jobbar utifrån teorin att bränderna kan vara koordinerade via sociala medier.

– Enligt vittnesuppgifter som vi har fått in från de olika platserna har folk överhört samtal mellan ungdomarna som har härjat där, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Vid en parkering på Frölunda torg står tio utbrända bilar, med svarta krossade rutor och smälta däck. Det är en av platserna i stadsdelen där det brunnit. En dam passerar förbi med sin hund och utbrister ”bedrövligt”, och lämnar platsen för att undvika regnet.

– Min mors bil brann, hon är 78 år. Jag ringde nyss och hon storgrät, säger Nuno Mendonca.

Det första larmsamtalet kom strax efter klockan 21, sedan duggade samtalen tätt. Cirka 80 bilar har brunnit i regionen, och polisen har bland annat pratat med ett antal ungdomar. Men de är i nuläget inte misstänkta för något brott.

– De här personerna har varit på plats i samband med bränderna, så vi har identifierat dem och samtalat med dem. Sen får vi se om vi genom teknisk bevisning kan knyta dem till någon brottslig gärning, säger Hans Lippens.

Polisen har gjort en anmälan om uppvigling och utreder om bränderna har någon koppling till varandra.

Annons

Räddningstjänsten fick rycka ut till cirka 20 platser i Göteborgsområdet, bland annat Gårdsten, Hjällbo och Frölunda.

I Falkenberg har ungdomar kastat sten och eldat och i Lysekil rör det sig om mopeddäck som har brunnit. Även i Trollhättan var det stökigt. Där har vägar blockerats av ungdomar som kastat sten mot polisen och minst sex bilar har brunnit.

– Kronogårdens skola har utsatts för skadegörelse med rutor som har blivit krossade och busshållplatser där vindskydden har blivit skadade, säger Hans Lippens.

Flera boende vittnar om maskerade ungdomar som befunnit sig på platserna och sedan sprungit därifrån. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det felaktigt att de identifierade personerna är misstänkta.

Malin Johanson/TT
Elias Arvidsson/TT
Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons