Annons
Nyheter

Polisen varnar för Internetbedrägerier

Var försiktig om du handlar via Internet. Framförallt vid förskottsbetalning. Den varningen ger Kronobergspolisen sedan ett 50-tal personer anmält att de blivit lurade via falska annonser på blocket.se.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2006

Polisen har kartlagt bedragarna och ofta är det missbrukare som tidigare försörjde sig på inbrott och stölder som nu sysslar med Internetbedrägerier.

Bland annat är en 24-årig man misstänkt för 15 bedrägerier där han lurat folk på 110 000 kronor. Han har påstått att han sålt hemelektronik och fått flera personer att betala i förskott för varor som aldrig funnits.

Annons

- Vi ser en uppåtgående trend när det gäller de här brotten. Den började förra året och accelererar, säger Robert Loeffel, informationschef hos polisen i Kronobergs län.

Påhittade uppgifter

Ofta visas bilder på saker som är till salu, men det som är till salu existerar inte i verkligheten utan bilderna är nerladdade från andra annonser på Internet.

I annonserna står alltid ett mobiltelefonnummer och vid polisens kontroller har det visat sig att de går till påhittade personer och adresser.

- Om man ska handla via Internet bör man vara extra säker och gärna ställa ytterligare någon fråga till säljaren, säger Robert Loeffel. Vår erfarenhet är att folk i dag är alldeles för godtrogna.

Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons