Nyheter

Polisens infiltration blir fråga för hovrätten

Åklagaren vill se hårdare straff – men de båda männen vill frias.
Samtliga parter i målet om smugglingen av nära 400 kilo cannabis inom ramen för polisinfiltrationen i "Operation Costa" överklagar tingsrättens dom.
Brott • Publicerad 7 april 2021
De båda männen som dömdes för smugglingen av narkotika har överklagat sina domar till hovrätten. Arkivbild.
De båda männen som dömdes för smugglingen av narkotika har överklagat sina domar till hovrätten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

För snart en månad sedan dömdes två män, 40 och 58 år gamla, till fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader, för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt Attunda tingsrätt var det klarlagt att männen varit inblandade i en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige som genomfördes i februari förra året.

Båda männen har nu överklagat domen till Svea hovrätt och vill frias för brott, framgår av handlingar till domstolen. Åklagaren å sin sida har överklagat då hon vill se högre straff för männen, minst åtta års fängelse för 58-åringen och tio år för 40-åringen.

En provokation?

Försvaret har hela tiden argumenterat för att polisen hade provocerat fram brotten. Smugglingen genomfördes nämligen i samråd med en infiltratör i en polisiär operation kallad Costa.

Försvaret har pekat på frågor kring förhållandena när polisens infiltratör tog kontakt med männen samt att infiltratören delvis deltagit i planeringen av brottet och tillhandahållit den lastbil som transporterat cannabisen till Sverige.

Hade tillstånd

Tingsrätten gav infiltrationen grönt ljus, men det var en felaktig bedömning enligt 40-åringens advokat, som också skriver i sin överklagan att det var fel av rätten att se smugglingsbrottet som fullbordat

"Lastbilen med narkotika passerade in i Sverige över gränsen med en tysk tulltjänsteman bakom ratten på uppdrag av svensk polis och transporten hade tillstånd av svenska myndigheter att föra in narkotikan i Sverige, därmed har någon fullbordad smuggling inte skett."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.