Annons
Nyheter

Politiker covidpositiv – träffade Xi Jinping

En parlamentariker i Hongkong har testat positivt för covid-19, kort efter att ha träffat Kinas ledare Xi Jinping.
Hongkong • Publicerad 3 juli 2022
Xi Jinping i Hongkong under fredagen.
Xi Jinping i Hongkong under fredagen.Foto: Selim Chtayti/AP/TT

Tidigare i veckan besökte Kinas ledare Xi Jinping den autonoma regionen Hongkong för att markera 25-årsdagen av dess överlämnande från Storbritannien. Det var ledarens första resa utanför Kina sedan utbrottet av pandemin.

Steven Ho är den parlamentariker som testat positivt. Han är en 42-årig medlem av Hongkongs största pro-kinesiska parti och var en av cirka hundra tjänstemän som tilläts ha nära kontakt med Xi för ett samtal på torsdagseftermiddagen.

Annons

Bilder som släppts av regeringen visar att han stod två rader direkt bakom Xi.

Ho testade negativt den första dagen av Xis besök på torsdagen och gav sedan ett osäkert test på fredagen, enligt honom själv.

Han deltog därför inte i några evenemang på fredagen, säger han i ett uttalande på sociala medier.

Kina är det enda stora landet som fortfarande har nolltolerans mot covid, med stora restriktioner och masstestning som följd.

Xi har inte lämnat Kina på nästan 900 dagar och landets gränser har till stor del varit stängda för de flesta utomstående.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons