Annons
Nyheter

Politiker går till näringslivet utan granskning

Politik • Publicerad 6 september 2022
Den tidigare socialdemokratiske ministern Ibrahim Baylan har lämnat politiken och gått över till energibranschen. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Högt uppsatta politiker som lämnar sin statliga tjänst för ett nytt icke statligt uppdrag kan anmäla sig till Karensnämnden. Myndigheten inrättades för fyra år sedan och ska bedöma huruvida en persons nya uppdrag riskerar att skada statens intressen.

Det är dock upp till var och en att anmäla sig och den som inte gör det riskerar heller inget straff, rapporterar Dagens Nyheter. Av 22 beslut som nämnden fattat har endast två personer fått någon slags restriktion, däribland den tidigare S-ministern Ibrahim Baylan som gett sig in i energibranschen.

Annons

Enligt tidningen så gör Karensnämnden inga granskningar eller kontroller utan tittar främst på det som anmälaren skrivit i sitt brev. Anna Skarhed, ordförande i Karensnämnden, beskriver systemet som ”tandlöst”.

– Att använda ordet tandlöst är ingen överdrift. Men samtidigt är det svårt att ge människor yrkesförbud under en för lång tid. Det här systemet bygger på att våra politiker själva ska ha ett gott omdöme, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons