Annons
Nyheter

Pollen ökar känsligheten för covid-19

Pollen sänker kroppens motståndskraft mot covid-19, visar en stor studie. Effekten gäller generellt alla människor. Den hänger inte ihop med allergi.
Personer i riskgrupper för svår covid-19 uppmanas att ta del av pollenprognoser – om det finns några.
Coronaviruset • Publicerad 9 mars 2021
Pollen, som här på björkhängen, stör kroppens immunförsvar. Det gör att motståndskraften mot virusinfektioner, som covid-19, blir sämre. Arkivbild.
Pollen, som här på björkhängen, stör kroppens immunförsvar. Det gör att motståndskraften mot virusinfektioner, som covid-19, blir sämre. Arkivbild.Foto: Mats Schagerström/TT

Resultaten finns i en studie med material från 31 länder på fem kontinenter under en månads tid, med start i mars förra året. Data om pollenhalter i luften jämfördes med antalet personer som insjuknade i covid-19 några dagar senare.

Länderna befann sig i helt olika delar av växtsäsongen, med olika mängder pollen i luften. Studiens fokus var hur kurvan över antalet insjuknade i ett visst område följde pollenhaltens naturliga variation.

Annons

Och det fanns ett samband. Efter tre–fyra dagar med höga pollenhalter ökade antalet nya coronafall.

– Det är en tydlig effekt vid över 200 pollen per kubikmeter luft, säger Åslög Dahl, pollenforskare vid Göteborgs universitet, som bidragit till studien.

Sådana nivåer är inte ovanliga under vårens björkpollensäsong, och kan även förekomma vid andra tider.

Stoppar signalämnen

Pollen sprider inte coronavirus. Men det sänker kroppens motståndskraft, så att risken att få en covidinfektion ökar.

Exakt hur det går till vet man inte ännu. Men det är känt sedan tidigare att pollen försvagar kroppens utsöndring av interferoner, som är viktiga signalämnen i immunförsvarets första försvarslinje mot virusinfektioner.

– Pollen utsöndrar många olika sorters ämnen när det blir fuktigt, säger Åslög Dahl.

Något av dessa ämnen förmodas vara "boven i dramat" här.

– Detta har inget med någon allergisk reaktion att göra. Men det kan vara svårt att ta till sig. Folk tänker automatiskt "allergi" när de hör "pollen", säger Åslög Dahl.

Inga mätningar i norr

Hon tycker att personer i riskgrupp för svår covid-19 bör hålla koll på prognoser och varningar om pollenhalter.

Dahl är kritisk till att pollenmätningarna i norra Sverige upphört, som ett resultat av att regionerna vill inte stå för kostnaden.

Annons

– Det är ett allvarligt problem, anser Åslög Dahl.

– Pollen är små partiklar med ganska många olika ämnen som kan påverka människor på olika sätt.

Åslög Dahl jämför pollen med luftföroreningar.

– Men pollen är naturliga, påpekar hon.

Munskydd mot partiklar

Effekten av höga pollenhalter var mindre om regionen var stängd på grund av restriktioner, visade den internationella studien. Det förklaras av att viruset sprids mellan människor. Pollens inverkan handlar om kroppens motståndskraft.

Åslög Dahl anser att personer i covid-19:s riskgrupper bör använda munskydd med klassningen FFP2, som filtrerar bort partiklar, när det finns mycket pollen i luften.

Allergimedicin hjälper däremot inte.

Fakta: Pollen och covid-19

Studien gjordes under en månads tid förra våren, med start i början av mars.

Forskarna använde data från 130 regioner i 31 länder på fem kontinenter. Ett tiotal svenska stationer för pollenmätning ingick.

Fokus låg inte på att jämföra länder, utan på hur variationen i antalet nya coronafall i en region följde de pollennivåer som uppmätts under dagarna närmast före.

Om pollenhalten ökade med 100 pollen per kubikmeter luft, ökade antalet nya infektioner av covid-19 per 100 000 invånare med i genomsnitt fyra procent.

Sambandet har inget med allergi att göra, och kan inte förebyggas med allergimedicin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons