Annons
Nyheter

Populärt men svårt med mixad utbildning

När Växjö universitet startade en utbildning som innehöll både teknik och ekonomi lovordades initiativet.
Men det har inte varit lätt att förena två kulturer i samma utbildning. Just nu görs en grundlig analys av programmet för att förbättra för studenterna.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2006

- Alla tycker att "cross over"-utbildningar är intressant. Men det är svårt, säger Rolf Björheden, prefekt för institutionen Teknik och design.

Det är under hans vingar den blandade utbildningen Managing Technologi and Business Projects hör hemma. Ungefär hälften av utbildningen är tekniskt inriktad, andra hälften hör till Ekonomihögskolan.

Annons

- Mellan teknik och samhällsvetenskap är det rätt stor skillnad i inställningen till vad som är vetenskap. Det finns olika traditioner, säger Rolf Björheden.

Det anser han har skapat problem för studenterna. Därför görs nu en grundlig analys av hela utbildningen. Ett tag diskuterades att slopa intagningen till hösten för att få tid till en mer omfattande revidering, men det är inte aktuellt i dagsläget.

- Både vi och Ekonomihögskolan är angelägna om att lösa det här. Det viktigaste för oss är att garantera kvaliteten i utbildningen.

Bengt Johansson, programansvarig, ser flera olika möjligheter till förändring.

- Vi kan exempelvis höja inträdeskraven i de naturvetenskapliga ämnena för att få fler att välja den tekniska fördjupningen. I dag väljer de flesta ekonomi, det blir för tufft att välja teknik.

Skapat ojämn belastning

Med nuvarande utformning ges inte möjlighet att ta ut en teknologie kandidatexamen eller ingenjörsexamen. Med bättre naturvetenskaplig grund skulle även en sådan utgång på utbildningen vara möjlig.

Ett annat alternativ är att dela studenterna tidigare. Nu är två år gemensamma. Först tredje året väljer studenterna fördjupning inom teknik eller ekonomi.

På Ekonomihögskolan läses en kurs i taget på helfart. På Teknik och design läser man två kurser parallellt. Det har skapat en ojämn belastning på studenterna.

- Ibland har det gnisslat, men vi försöker hitta bra former för samverkan mellan institutionerna, säger Bengt Johansson.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons