Annons
Nyheter

Porträtt av Bush och Clinton åter på paradplats

Donald Trump förpassade dem till ett sällan använt matrum. Nu rapporteras porträtten på de tidigare presidenterna George W Bush och Bill Clinton ha återfått sin plats i Vita husets stora foajé.
USA • Publicerad 10 mars 2021
Expresidentparet Bill och Hillary Clinton vid en porträttceremoni i efterträdaren George|W Bushs Vita hus 2004.
Expresidentparet Bill och Hillary Clinton vid en porträttceremoni i efterträdaren George|W Bushs Vita hus 2004.Foto: RON EDMONDS/AP/TT
Det tidigare presidentparet George|W och Laura Bush avtäcker en porträttmålning i efterträdaren Barack Obamas vita hus 2012.
Det tidigare presidentparet George|W och Laura Bush avtäcker en porträttmålning i efterträdaren Barack Obamas vita hus 2012.Foto: Charles Dharapak/AP/TT
Expresidenterna Barack Obama och George|W Bush.
Expresidenterna Barack Obama och George|W Bush.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Det var i juli i fjol som den dåvarande republikanske presidenten tröttnade på att se företrädarna när han kom ner från Vita husets privata residens. Målningarna flyttades till ett sällan använt mindre matrum kallat Old Family Dining Room. Det används mest för att förvara möbler och dukar och det är inte inkluderat på rundvisningar av Vita huset, enligt uppgifter till tv-kanalen CNN.

I foajén sattes i stället porträtt av betydligt äldre republikanska presidenter upp: William McKinley, som mördades 1901, och hans efterträdare Theodore Roosevelt.

Bröt traditionen

Annons

Därmed bröt Trump med den Vita hustradition som säger att de senaste presidenternas porträtt ska ges de mest framträdande platserna. Han lät också bli att bjuda in sin närmaste företrädare Barack Obama till en avtäckningsceremoni av dennes porträtt, något som varit en sedvänja i decennier. Obamas tavla är fortfarande inte presenterad, enligt den sammanställning av officiella porträtt som Vita husets historiska sällskap gör.

Men i demokraten Joe Bidens Vita hus har partikamraten Bill Clinton och republikanen George W Bush nu återfått sina platser i foajén, enligt medier.

Bjuder in Trump?

Det är väl känt att Donald Trump inte hade någon vidare relation med sina företrädare. Han förde en smutsig kampanj mot Bill Clintons hustru Hillary Clinton, som var hans motståndare i presidentvalet 2016, och han har hävdat att Obamastyret begick brott – dock oklart vilka. Trump har även kallat George W Bush "dum". Bush å sin sida har varit öppen med att han inte röstat på Donald Trump, trots att de är medlemmar av samma parti.

Vid en briefing i februari sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki att Joe Biden, såvitt hon vet, planerar att följa traditionen rörande porträtt. Det innebär att presidenten sannolikt bjuder in Donald Trump till Vita huset när målningen av honom blir klar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons