Annons
Nyheter

Lyckad premiär för enat Europa

Enighet var nyckelordet vid en ny sorts toppmöte för ledare från hela Europa.
Stödet till Ukraina är brett – och fortsättning följer i Moldavien efter den positiva premiären i Prag.
Europa • Publicerad 6 oktober 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
Frankrikes president Emmanuel Macron, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron med Tjeckiens premiärminister Petr Fiala vid toppmötet i Prag.
Frankrikes president Emmanuel Macron med Tjeckiens premiärminister Petr Fiala vid toppmötet i Prag.Foto: Darko Bandic/AP/TT
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid toppmötet i Prag.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid toppmötet i Prag.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) möter den svenska presskåren vid Europa-toppmötet i Prag.
Statsminister Magdalena Andersson (S) möter den svenska presskåren vid Europa-toppmötet i Prag.Foto: Wiktor Nummelin / TT

I en trädgård utanför Pragborgen ger statsminister Magdalena Andersson (S) ett gott betyg till nyinrättade Europeiska politiska gemenskapen (EPG).

– Det var ett väldigt bra koncept att vi kunde samlas så stora delar av Europa, också länder utanför Europeiska unionen. Det är bra att höra att det finns en väldig samstämmighet om att vi behöver stå upp mot Ryssland, fortsatt stötta Ukraina och att vi inte kan låta Ryssland vinna det här kriget, säger Andersson till de svenska journalisterna på plats.

Annons

EPG-mötet har samlat 45 ledare från allt från Island till Azerbajdzjan. Med ett par tydliga undantag.

– Hela kontinenten finns på plats utom två: Belarus och Ryssland. Det visar hur isolerade de är, konstaterade Belgiens premiärminister Alexander De Croo på väg in till mötet.

– Vi delar samma kontinent och vi står inför samma utmaningar, sade landsmannen Charles Michel, som använt sin roll som rådsordförande i EU för att vara "koordinator" och pejla intresset och bjuda in till toppmötet.

Hjälp oss!

Idén kommer annars från Frankrikes president Emmanuel Macron som velat ha en möjlighet att samla inte bara EU-ledare eller EU-sugna till samtal.

– Det finns länder här som är med i EU, länder som vill komma in i EU och länder som just har lämnat. Men vi delar samma utrymme, sade Macron i Prag.

– Vi vill inte ersätta existerande samarbetsorgan. Vi känner bara behovet av ett internt utbyte av åsikter, sade den officielle mötesvärden Petr Fiala – vars Tjeckien i höst är ordförandeland i EU:s ministerråd – på torsdagskvällens avslutande presskonferens.

Inne på själva mötet var en av de första talarna Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, uppkopplad via videolänk från Kiev.

– Genom att hjälpa oss så hjälper ni er själva. Så att inte ryska stridsvagnar återigen rullar in i Warszawa eller Prag, talade Zelenskyj, enligt utdrag på det ukrainska presidentämbetets webbplats.

Diplomatisk dynamit

Redan på förhand var det bestämt att mötet inte skulle mynna ut i något gemensamt uttalande. I stället fick det räcka med att alla ledarna samlade på ett familjefoto.

Samtidigt har andra foton spridits från toppmötet, med minst lika tung diplomatisk dynamit. På bilderna sågs Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i direkta samtal vid samma bord som Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan.

Annons

De två grannländerna har sedan länge varit indragna i en blodig konflikt om bergsområdet Nagorno-Karabach, men fördes nu samman i Prag av bland andra Emmanuel Macron och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Under torsdagen satt även Aliyev och Pasjinjan i samtal med Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Sista mötet?

Magdalena Andersson noterar nyttan av att länderna utanför EU kunde vara med.

– Vi EU-ledare träffas ju ofta, men det är naturligtvis bra för de andra länderna att höra hur vi resonerar. Jag kan konstatera att det finns väldigt många länder som ser på situationen på samma sätt som vi gör i Europeiska unionen och det är bra, säger statsministern.

Hur EPG ska utvecklas är fortsatt oklart, men ledarna är ändå överens om att inte utse bara nästa mötesvärd utan till och med ytterligare två.

I vår ska EPG-mötet ske i Moldavien, följt av först Spanien – som är ordförandeland i EU:s ministerråd nästa höst – och sedan Storbritannien.

– Liz Truss (Storbritanniens premiärminister) höll ett väldigt bra inlägg. Det var intressant att lyssna på. Vad jag förstått så ser hon nog också poänger med att träffas på det här sättet, säger Andersson.

För egen del väntar hon nu på att bli ersatt av Ulf Kristersson (M) som statsminister. Hon tycks dock inte räkna med att mötet i Prag blir hennes sista i EU.

– Sista för den här gången kanske, säger statsministern i Prag.

Fakta: Toppmötet i Prag

Under torsdagen samlades 45 ledare från hela Europa till det första mötet i vad som kallats Europeiska politiska gemenskapen (på engelska European Political Community).

Mötet hölls i Prag med premiärminister Petr Fiala och Tjeckien – höstens ordförandeland i EU:s ministerråd – som värd.

Mötet inleddes klockan 13 med en gemensam sittning med inspel från Fiala, Storbritanniens premiärminister Liz Truss, Albaniens premiärminister Edi Rama, Norges statsminister Jonas Gahr Støre samt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – den sistnämnde via länk från Kiev.

Därefter delades ledarna upp i fyra grupper som håller mindre samtal på två olika teman kring säkerhet och energi/klimat. Sveriges Magdalena Andersson ska prata fred och säkerhet med bland andra Fiala, Finlands statsminister Sanna Marin, EU:s rådsordförande Charles Michel och Moldaviens president Maia Sandu.

Från 16.30 hade ledarna möjlighet att träffas separat innan allt avslutades med en arbetsmiddag från 19.30.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons