Annons
Nyheter

Bojkotthot när presidentkandidat stängs av

Iraks Högsta domstol har tillfälligt stängt av presidentkandidaten Hoshiyar Zebari från att kandidera.
Valet av en president på måndagen är i farozonen, då minst en parlamentsgrupp hotar med bojkott.
Irak • Publicerad 6 februari 2022
Avstängde presidentkandidaten Hoshiyar Zebari. Arkivbild.Foto: Brendan Smialowski/Pool via AP/TT

Beskedet om Zebari kom från den högsta rättsliga instansen på söndagen inför Iraks parlamentsomröstning om presidentskapet.

Anledningen var, enligt domstolen, tidigare anklagelser om korruption som riktats mot Zebari. Högsta domstolen sade att avstängningen endast gäller till dess att Zebaris fall prövats, men tidpunkten för beslutet sågs som politiskt av flera grupper och falanger.

Annons

Det största parlamentariska blocket, lett av den mäktige shiamuslimen Moqtada al-Sadr, sade att man skulle bojkotta måndagens omröstning. Blocket har 73 platser i parlamentet. Ytterligare ett politiskt block, lett av parlamentets talman och med 51 ledamöter i kammaren, hotade med bojkott.

Valet av president har blivit en djupt splittrande politisk fråga i Irak. Redan på måndagsförmiddagen är det planerat att parlamentet, med 329 ledamöter, ska rösta fram en ny president. Men valet riskerar att skjutas upp om inte tillräckligt många ledamöter är redo att rösta.

Zebari har ansetts vara den främste utmanaren till sittande presidenten Barham Salih. Han har tidigare varit utrikesminister och finansminister i Irak. Han fick lämna posten som finansminister 2016, efter anklagelser om korruption.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons