Annons
Nyheter

Presidentrådgivare inför rätta för korruption

Kongo-Kinshasa • Publicerad 11 maj 2020
Kongo-Kinshasas president Félix Tshisekedi (till höger) kramar om den åtalade stabschefen Vital Kamerhe i samband med valet 2018. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

En av president Félix Tshisekedi topprådgivare står inför rätta i Kongo-Kinshasa anklagad för att ha förskingrat motsvarande omkring 490 miljoner kronor.

Den 61-årige stabschefen Vital Kamerhe som i två decennier ingått i den innersta maktkretsen häktades i huvudstaden Kinshasa den 8 april. Ytterligare en högt uppsatt befattningshavare samt en libanesisk affärsman står åtalade för förskingring sedan en omfattande utredning inletts för att blottlägga korruption inom landets elitskikt.

Annons

Anhängare till Kamerhe påstår att åtalet är politiskt motiverat, och att det syftar till att hindra honom från att ställa upp i presidentvalet om tre år.

Kamerhe, tidigare nära allierad med förre presidenten Joseph Kabila, leder partiet Unionen för den kongolesiska nationen och har tidigare varit talman i parlamentet. Han blev en av Tshisekedis närmaste allierade sedan han hoppat av sin egen kandidatur under presidentvalet 2018.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons