GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Besked om S-ledare väntas

Socialdemokraternas valberedning väntas i dag ge besked om vem den nominerar som ny S-ledare.
Storfavorit är finansminister Magdalena Andersson (S).
Politik • Publicerad 29 september 2021
Blir finansminister Magdalena Andersson (S) Socialdemokraternas nya ordförande? Arkivbild.
Blir finansminister Magdalena Andersson (S) Socialdemokraternas nya ordförande? Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Nomineringstiden för en ny partiledare går ut i slutet av veckan. Valberedningens sammankallande Elvy Söderström har kallat till pressträff kl 14 på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

Då väntas besked om vem valberedningen nominerar som ny partiordförande efter Stefan Löfven. Storfavorit är finansminister Magdalena Andersson (S).

Samtliga 26 partidistrikt har nominerat henne. Hon har dock inte själv sagt att hon kandiderar än, utan hänvisat till nomineringstiden inte gått ut.

Den nya partiledaren ska väljas av Socialdemokraternas kongress i början av november.

Det var i slutet av sitt sommartal den 22 augusti som statsminister Stefan Löfven meddelade att han avgår som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med höstens partikongress.

Han ska därefter gå till riksdagens talman och begära att bli entledigad även som statsminister. Hans tanke är att den nya S-ledaren även ska bli statsminister. Det är dock riksdagen som beslutar vem som ska accepteras som ny statsminister.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.