Nyheter

Privatpersoner hindrade polisinsatser

Vid två drunkningsolyckor under helgen har polis och räddningspersonal hindrats i sitt arbete av privatpersoner med mobiltelefoner som filmat eller som stått i vägen.
Inrikes • Publicerad 3 juni 2018

– Jag vet inte om man har förstått allvaret i det här, säger Rickard Lundqvist, vid polisens region Syd till TT.

En 17-årig pojke avled på lördagen efter en drunkningsolycka på en camping utanför Degerfors. Pojken försvann under ytan när han höll på att simma till eller från en flytbrygga i vattnet. Flera privatpersoner fanns platsen där olyckan inträffade och några av dem betedde sig direkt olämpligt och ska även ha hindrat polis och räddningspersonal i sitt arbete, skriver polisen i ett kritiskt Facebookinlägg.

Personerna ville bland annat inte flytta på sig för att låta räddningspersonal komma fram och några ska ha tagit fram sina mobiltelefoner och filmat under räddningsinsatsen.

"Tack vare dessa personers beteende nödgades räddningspersonal avvaras för att skyla kroppen under det livräddande arbetet, räddningspersonal försinkades i sin väg fram till räddningsarbetet och polis tvingades biträda med att fysisk flytta personer för att göra fri väg åt räddningspersonal", skriver polisen Johan på Facebook.

"Att de dessutom har mage att ifrågasätta när jag ber dem lägga undan sina telefoner i respekt för pojken är upprörande och fullständigt bortom normalt hyfs", skriver han också.

– Det händer tyvärr till och från att folk beter sig så här, säger Jan Matern på Örebropolisen till TT.

Vid ytterligare en drunkningsolycka i helgen vid en camping i Landskrona dog en 75-årig man. Även där upplevde räddningspersonal att privatpersoner betedde sig olämpligt och dessutom hindrade räddningsarbetet.

– På olycksplatsen vägrade folk att flytta sig och man vägrade att utrymma bryggan trots polisens uppmaningar om att göra så, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens region Syd.

– Jag vet inte om man har förstått allvaret i det här.

När ambulansen skulle lämna platsen hindrades den också av att vägar blockerats av felparkerade bilar.

Under helgen omkom en 17 årig pojke utanför Degerfors och en 75-årig man i Landskrona i drunkningsolyckor. Vid båda tillfällen säger polisen att privatpersoner som filmat eller stått i vägen har försvårat för räddningspersonal. Arkivbild.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.