Annons
Nyheter

Problem att skicka ut hemtester i Stockholm

Trycket för att testa sig för covid-19 är mycket stort i Stockholms län. På grund av logistikproblem kan regionen därför inte skicka ut hemtester till alla.
Corona • Publicerad 3 december 2021
Region Stockholm kan på grund av logistikproblem inte skicka ut hemtester för covid-19 till alla. Arkivbild.
Region Stockholm kan på grund av logistikproblem inte skicka ut hemtester för covid-19 till alla. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har god kapacitet att analysera prov när de väl kommer till laboratoriet, men det är en del logistikproblem just med hemkörningen av tester. Däremot kan man gå till apoteket om man inte har symptom och hämta ut sitt test, eller be någon annan hämta ut det via ombud, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare, till P4 Stockholm.

Det är också möjligt att testa sig på drive-in-stationer, eller vid provtagningsbussar med drop-in. På 1177.se finns mer information om hur provtagning för covid-19 går till.

Annons

Region Stockholm arbetar på att utöka kapaciteten så att fler kan boka hemtest via appen Alltid Öppet.

"Om det är fullt när man går in och försöker att boka i Alltid Öppet får man gå in igen och pröva att boka lite senare. Det fylls på med bokningsbara tider flera gånger per dag", skriver presschef Hanna Fellenius i ett mejl till TT.

Flera taxibolag arbetar i Stockholm med att köra ut PCR-tester. Det råder brist på både taxibilar och förare just nu, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det är akut brist på förare som ett resultat av pandemin. Som många andra branscher är det svårt att rekrytera tillbaka personal som slutat, säger Ulf Samell på Cabonline till SvD.

Den globala halvledarbristen gör att man också fått färre billeveranser, tillägger han.

I förra veckan analyserades 53 353 tester för pågående covid-19 i regionen, en dryg dubblering mot veckan innan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons