GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Producentpriserna fortsätter rusa

Ekonomi • Publicerad 23 juni 2022
Högre priser på elektricitet var en faktor som fick producentpriserna att fortsätta öka i maj. Arkivbild
Högre priser på elektricitet var en faktor som fick producentpriserna att fortsätta öka i maj. ArkivbildFoto: Bertil Ericson / TT

Producentpriserna rusade uppåt med 24,4 procent i årstakt i maj, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med månaden före steg producentpriserna med 1,8 procent.

Prislyften i producentledet i Sverige tilltar därmed i styrka. I april var ökningen 23,8 procent i årstakt och 1,2 procent mot månaden före.

På hemmamarknaden var det främst prisuppgångar på handel med elektricitet och livsmedel som drev upp prisläget mest. Till det kom även prislyft på papper och pappersvaror.

"På exportmarknaden stod högre priser på generering av elektricitet samt papper och pappersvaror för de största bidragen. Denna uppgång motverkades till viss del av lägre priser på metaller, avfallshanteringstjänster, övriga maskiner samt på kemikalier och kemiska produkter", fortsätter SCB.

"Det främsta bidraget till uppgången på importmarknaden stod högre priser på råolja för. Prisökningar på läkemedel, metaller samt gummi- och plastvaror bidrog också uppåt", tillägger SCB.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.