Annons
Nyheter

Prorysk kandidat mot seger i bosniskt val

Med drygt hälften av rösterna räknade ser Bosnien-Hercegovinas gemensamma parlament ut att komma att ledas av bosniaken Denis Becirovic, bosnienkroaten Zeljko Komsic – som därmed får förnyat förtroende – samt bosnienserben Zeljka Cvijanovic.
Bosnien-Hercegovina • Publicerad 3 oktober 2022
Bosniskserbiske SNDS:s ledare Milorad Dodik lyssnar på sin väntade efterträdare Zeljka Cvijanovic i landets näst största stad Banja Luka.
Bosniskserbiske SNDS:s ledare Milorad Dodik lyssnar på sin väntade efterträdare Zeljka Cvijanovic i landets näst största stad Banja Luka.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Cvijanovic, från det proryska partiet SNSD, blir i så fall den första kvinnan att ingå i landets tredelade presidentskap.

SNSD:s nuvarande ledare Milorad Dodik har nyligen gett sitt fulla stöd till den ryska invasionen av Ukraina.

Annons

Inför valet har bedömare varnat för ryska destabiliseringsförsök genom sina serbiska allierade. Analytiker fruktar att Ryssland kan försöka blåsa nytt liv i konflikten i Bosnien-Hercegovina för att avleda omvärldens uppmärksamhet från kriget i Ukraina.

I söndagens bosniska val röstade väljarna fram tre presidenter till landets roterande presidentskap – en bosniak, en bosnienserb och en bosnienkroat – samt till ett gemensamt parlament.

Enligt landets valkommission, CEC, ligger årets valdeltagande på runt 50 procent, rapporterar Balkan Insight.

Det etniskt splittrade landet präglas av motsättningar. Från omvärlden har det höjts varnande röster om att landet inte har varit så nära en ny konflikt sedan 1990-talet.

– De etniska skiljelinjerna är så djupa att de nu utgör ett reellt hot mot Bosniens integritet och överlevnad som stat, säger den politiske kommentatorn Ranko Mavrak till AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons