Annons
Nyheter

"Prostitution inget yrke"

Nyheter • Publicerad 4 februari 2006

Europaparlamentet vill på nytt uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Det är ett samhällsproblem som måste bekämpas och nolltolerans gälla, anser parlamentet.

Det är efter ett betänkande från den svenska ledamoten Maria Carlshamre (fp) som parlamentet nu föreslår en rad åtgärder.

Annons

Medlemsländerna uppmanas att erkänna sexuellt våld inom äktenskapet som ett brott.

Kulturella sedvanor ska inte godtas som ursäkt eller förmildrande omständighet. Offren ska garanteras säker tillgång till rättslig prövning. Barn som ser sina mödrar misshandlas ska betraktas

som offer och ha rätt till skadestånd.

Parlamentet vill att mäns våld mot kvinnor ska ses som en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Mäns våld mot kvinnor avspeglar det ojämlika maktförhållandet mellan könen i samhället. Parlamentet vill därför ha ett särskilt handlingsprogram för att hjälpa utsatta kvinnor till ett självständigt liv med ekonomiskt oberoende.

Marginalisering och fattigdom är grundläggande orsaker till prostitution och till den ökande handeln med kvinnor, anser parlamentet, som är emot att prostitution ska ses som en yrkesutövning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons