Annons
Nyheter

Protester efter dom för attack mot nynazist

Tyskland • Publicerad 1 juni 2023
Sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter under en demonstration i tyska Hamburg på onsdagskvällen.
Sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter under en demonstration i tyska Hamburg på onsdagskvällen.Foto: Marcus Brandt/AP/TT

Protester utbröt i flera tyska städer under onsdagskvällen efter att en kvinnlig student dömts till fängelse för att ha deltagit i en attack mot en nynazist.

Kvinnan, som enligt åklagare tillhör den "militanta extremvänstern", fälldes av en domstol i Dresden för medlemskap i en kriminell organisation och för allvarlig kroppsskada.

Annons

Hon dömdes till fem år och tre månaders fängelse.

Runt 450 personer deltog i en fredlig demonstration mot domslutet i huvudstaden Berlin. I Hamburg, där cirka 1 200 personer protesterade, ska det ha förekommit våldsamheter. Där kastade demonstranter flaskor och fyrverkeripjäser mot polisen, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Även i Leipzig brukade vissa demonstranter våld, uppger polisen. Bland annat kastades det stenar, några personer försökte bryta sig igenom polisens avspärrningar och en laserstråle riktades mot en polishelikopter.

En större demonstration väntas hållas i Leipzig på lördag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons