Annons
Nyheter

Protester i Ottawa inne på andra veckan

Protester mot vaccinrestriktioner i Kanadas huvudstad Ottawa samlar ny kraft.
Myndigheter och många boende ser demonstrationerna som en "ockupation" av stadens gator.
Kanada • Publicerad 5 februari 2022
Protester mot coronarestriktioner växer åter i styrka i Kanada. Protester pågår i Ottawa och har spridits till städer som Toronto (bilden).
Protester mot coronarestriktioner växer åter i styrka i Kanada. Protester pågår i Ottawa och har spridits till städer som Toronto (bilden).Foto: Nathan Denette/AP/TT

– Det här är inte en protest längre, det är en ockupation. Det är dags att det här får ett slut, sade provinsen Ontarios premiärminister Doug Ford inför helgens protester.

Många demonstranter tände eldar utanför parlamentet i den kraftiga kylan, man byggde hoppborgar för medföljande barn samtidigt som regeringskritiska slagord hördes.

Lastbilsförare inledde protest

Annons

Många av demonstranterna är lastbilsförare, så kallade truckers, som kört in sina fordon i huvudstaden. Enligt polisens beräkningar rör det sig om ett hundratal fordon och omkring 2 000 demonstranter. Dessutom finns omkring 1 000 motdemonstranter på plats.

En grundfråga är införda vaccinkrav för att kunna färdas över gränsen till USA. Protesten inleddes förra veckan, när lastbilsförare körde in i huvudstaden. Sedan dess har protesterna breddats och spridits till bland annat Toronto och Winnipeg.

Men kritik växer också mot delar av demonstrationerna. Sajten Gofundme, som demonstrationsarrangörerna har använt för att samla in pengar, har stängt ner insamlingen till den så kallade "frihetskonvojen" eftersom protesten bryter mot lagen. När insamlingen stängdes hade motsvarande 71 miljoner kronor samlats in.

"Vi har nu bevis från brottsbekämpande myndigheter att den tidigare fredliga demonstrationen har blivit en ockupation, med polisrapporter om våld och annan olaglig aktivitet", säger Gofundme i ett uttalande.

Kräver avgång

De som har organiserat protesterna har framfört krav på att alla covid-19-restriktioner ska slopas, liksom vaccinkrav och att Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska avgå. Detta trots att han ansvarar för väldigt få av de restriktioner som gäller i Kanada – de flesta har införts av provinsstyrena.

Enligt myndigheterna är nära 80 procent av befolkningen fullt vaccinerad mot covid-19.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons