Annons
Nyheter

Provvalet vanns av Wejryd

Biskop Anders Wejryd i Växjö vann provvalet till ärkebiskop inte bara i Växjö stift utan också bland präster och elektorer i Uppsala stift. Han var också den ende kandidat som fick röster i alla tretton stiften.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2006

Stödet för Anders Wejryd som kandidat i valet av ny ärkebiskop är brett. Inte bara i Växjö stift utan också från Strängnäs med klar majoritet i båda. Minsta stödet fick han i provvalet från Göteborgs och Karlstads stift med tre röster från vardera.

I Växjö fick också Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborg, Anna Karin Hammar och Bo Brander, tidigare verksam på Sankt Sigfrids folkhögskola nu föreståndare för Laurentiistiftelsen i Lund, var sin röst.

Annons

Mer än fem procent

De fem som nu går vidare till första omgången i det ordinarie valet är de som fick mer än 5 procent av rösterna.

Förutom Anders Wejryd är det Ragnar Persenius, Thomas Söderberg, Carl Axel Aurelius och Anna Karin Hammar. Men Carl Axel Aurelius har tidigare avsagt sig att komma i fråga för uppdraget.

Thomas Söderberg är andre vice ordförande i Kyrkostyrelsen och direktor för Sankt Lukas, som är ett centrum för själavård och psykoterapi. Det finns lokala föreningar över hela landet där man driver psykoterapimottagningar och har en omfattande kurs- och utbildningsverksamhet.

Enda kvinnan

Anna Karin Hammar, är syster till nuvarande ärkebiskopen K G Hammar, och handläggare i själavårdsfrågor inom Uppsala stift.

Av de totalt 297,6 avgivna rösterna hamnade 30,7 röster på personer som inte fick ihop de 5 procent som behövdes för att komma i fråga i det ordinarie valet. Bäst för dem som hamnade under strecket gick det för Carl-Erik Sahlberg med 10,7 röster och Ann-Louise Eriksson med 8,5 röster.

Ann-Marie Linderås

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons