Annons

Putin: Utländska tillgångar kan tas över

Den ryska regeringen kan komma att ta över utländska företags tillgångar, säger landets president Vladimir Putin. Han uppger också att Ryssland kommer att fortsätta att exportera gas och olja, även via Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 10 mars 2022
Den ryske presidenten Vladimir Putin höll på torsdagen ett tv-sänt digitalt regeringsmöte.
Den ryske presidenten Vladimir Putin höll på torsdagen ett tv-sänt digitalt regeringsmöte.Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Pool Photo/AP/TT

Putin säger att Ryssland kan komma att införa "extern förvaltning" av tillgångarna hos de företag som stänger sin verksamhet i Ryssland och "lämna över verksamheten till dem som är villiga att arbeta".

– Vi kommer att hitta ett legitimt sätt att göra det här, säger han i ett tv-sänt, digitalt regeringsmöte, rapporterar BBC.

Fortsatt export

Annons

Presidenten säger också att Moskva kommer att fortsätta att exportera olja och gas, även genom Ukraina. Han uppger vidare att västs sanktioner mot Ryssland nu har börjat slå tillbaka mot USA och Europa.

– Deras priser stiger, men det är inte vårt fel. Det är resultatet av deras egna felberäkningar. Det finns ingen anledning att skylla på oss, säger han, enligt AFP.

Han hånar också USA för att landet försöker sluta avtal om energileveranser från Iran och Venezuela.

– De försöker redan till varje pris sluta avtal med länder som de själva har infört olagliga sanktioner mot.

Ökade priser

Gas- och oljepriserna har skjutit i höjden i Europa den här veckan på grund av oro över energiförsörjningen efter Putins beslut att invadera Ukraina.

Den ryske presidenten uppger också att västs sanktioner mot hans land kan leda till att livsmedelspriserna stiger i världen eftersom Ryssland är en av världens största producenter av gödningsmedel.

– Om de (väst) fortsätter att skapa problem för finansieringen och leveranserna av våra varor, kommer priserna att öka och det kommer att påverka slutprodukten, livsmedel, säger han.

Klarar sanktionerna

I slutet av regeringsmötet säger Putin att västs sanktioner mot Ryssland var oundvikliga och att landet kommer att klara av dem och bli starkare av utmaningen.

– Jag har inga tvivel om att de här sanktionerna skulle ha införts i alla fall, på ett eller annat sätt, precis som det har skett i många år, säger han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Men, precis som vi har gjort tidigare år, kommer vi att komma över de här svårigheterna nu också. Vi behöver gå igenom den här perioden. Ekonomin kommer utan tvekan att anpassa sig till den här nya situationen. Vi kommer att fortsätta ersätta importen på alla områden och i slutändan kommer det här att leda till större oberoende, självtillit och självständighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons