Annons
Nyheter

Krigskritiker häktad i väntan på rättegång

Oppositionelle kommunpolitikern i Moskva, Ilja Jasjin, häktas i två månader i väntan på rättegång, har en domstol beslutat.
Jasjin har fördömt Rysslands krig i Ukraina.
Ryssland • Publicerad 13 juli 2022
Ilja Jasjin, kommunpolitiker i Moskva, i rätten den 29 juni, då han dömdes till 15 dagars fängelse för att inte ha lytt polisen.
Ilja Jasjin, kommunpolitiker i Moskva, i rätten den 29 juni, då han dömdes till 15 dagars fängelse för att inte ha lytt polisen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryska myndigheter har startat en brottsutredning mot Ilja Jasjin efter att han på sin Youtube-kanal pratat om morden på civila i ukrainska Butja, rapporterar ryska nyhetsbyråer.

Ryska styrkor misstänks för krigsbrott i Butja och massmorden upptäcktes när ryska styrkor lämnade samhället strax norr om Kiev i månadsskiftet mars–april.

Annons

Jasjin har kallat händelserna i Butja för en massaker.

Riskerar tio års fängelse

Ilja Jasjin är en av de sista oppositionella som ännu finns kvar i landet och har fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Om han fälls riskerar han upp emot tio års fängelse för "spridande av falsk information" om ryska styrkor i Ukraina.

– Var inte rädda för dessa skurkar! Ryssland kommer att bli fritt! ropade Jasjin i rätten.

Omkring 40 personer hade samlats utanför domstolen i Moskva till stöd för honom.

39-årige Jasjin har vägrat lämna Ryssland efter det att president Vladimir Putin sände styrkor till Ukraina den 24 februari, och har regelbundet fördömt kriget. De allra flesta Putinkritiker har antingen lämnat Ryssland eller fängslats.

Greps på nytt

I slutet av juni dömdes Jasjin till 15 dagars fängelse för att inte ha lytt polisen och han skulle ha släppts fri under onsdagen. I domstolen i juni sade Jasjin att han väntade sig att det bara var början och att fler anklagelser mot honom skulle komma.

Sedan tidigare sitter hans vän, oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza, fängslad i väntan på rättegång. Även han anklagas för att ha spridit falsk information om den ryska armén, enligt advokat Vadim Prochorov som företräder dem båda.

Jasjin har varit en av de främsta oppositionsledarna i Ryssland sedan massprotesterna mot president Vladimir Putin 2011–2012.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons