Annons
Nyheter

Putins förtryck kan ge ryssar asyl i Sverige

Tusentals ukrainare flyr till Sverige undan kriget. Men även ryssar flyr - från ett allt mer totalitärt samhälle.
Med den senaste månadens utveckling kan mycket väl även ryssar komma att beviljas asyl i Sverige.
Ukrainakriget • Publicerad 11 mars 2022
Många ukrainska medborgare som flytt kriget söker asyl i Sverige. Det kan även finnas skäl för ryska medborgare att beviljas asyl. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De senaste veckorna har i snitt ett tiotal ryska medborgare i veckan sökt asyl i Sverige. Men hundratals ryssar kommer varje dag till Finland, på flykt från ett land där det kan innebära fängelse att kalla ett krig för ett krig.

Mycket tyder på att fler kommer att vilja lämna landet där regimen nu sätter allt hårdare press på invånarna. Och en del av dem kan också komma till Sverige.

Annons

Och chansen att ryska medborgare bedöms behöva internationellt skydd och därmed beviljas asyl är större nu än före invasionen av Ukraina, enligt Rebecca Thorburn Stern, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.

– Med tanke på den politiska utvecklingen, som blir allt mer repressiv, där bland annat yttrandefriheten och demonstrationsfriheten inskränks tror jag att det kan finnas starkare skäl nu, säger hon.

Risk vid hemvändande viktig

Alla människor har rätt att söka asyl i ett annat land och bedömningarna görs individuellt. Ett skäl till att beviljas asyl är att man vid ett återvändande till hemlandet riskerar att förföljas på grund av sina politiska åsikter. Det är inte ett krav att man har gripits eller utsatts för hot innan man lämnade landet.

— Om en person uppfyller kraven för att få asyl beror på om risken för förföljelse eller annat hot är tillräckligt stor i det enskilda fallet. En person som har varit öppet regimkritisk, löper sannolikt en större risk än en person i mängden på en demonstration, säger Rebecca Thorburn Sterner.

Att inte vilja delta i ett krig som strider mot krigföringens vanliga regler eller där det sker grova kränkningar av mänskliga rättigheter är också något som under vissa omständigheter kan vara skäl för asyl.

De som nu lämnar Ukraina flyr från ett krig och tar sig troligen till närmaste säkra plats. Hur många som kommer att lämna Ryssland och vart de beger sig beror på flera saker.

— Det beror på vilka möjligheter det finns att lämna Ryssland, vart man i så fall kan ta sig, vilka resurser man har och om man har familj någon annanstans i världen. Det är många aspekter som samspelar, säger Rebecca Thorburn Stern.

Ökning i Finland

De senaste åren har omkring 15 procent av de ryska medborgare som sökt asyl i Sverige fått det beviljat, en siffra som nu kan öka. Vilka skäl de ryska medborgare som sökt asyl i Sverige de senaste veckorna uppgivit kan Migrationsverket inte säga någonting om.

”Av sekretesskäl för vi inte statistik över de asylskäl som åberopas”, skriver presskommunikatör Annica Dahlqvist i ett mejl till TT.

Enligt Annika Dahlqvist rapporterar Frontex ökade ankomster av ryska medborgare till bland annat Finland och Estland.

Skäl för att bevilja vuxna asylsökande uppehållstillstånd

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention vilket bland annat betyder att pröva varje persons ansökan om asyl individuellt. I den individuella prövningen ingår att ta hänsyn till den sökandes könsidentitet och sexuella läggning; om den sökande exempelvis är homo- eller bisexuell eller är en transperson.

Enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU-regler är du flykting om du har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av:

ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

En person kan också beviljas skydd som alternativt skyddsbehövande om den vid återvändande till hemlandet:

löper risk att straffas med döden

löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr, annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller

som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons