GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kronan slagpåse i oron efter Putins tal

En våg av geopolitisk oro sveper över marknaden sedan Rysslands president Vladimir Putin beordrat mobilisering av 300 000 ryska reservsoldater.
Bland slagpåsarna finns den svenska kronan, som nådde en ny bottennivå mot dollarn på onsdagskvällen.
Ekonomi • Publicerad 21 september 2022
Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Grigory Sysoev Sputnik/AP/TT
Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB. Arkivbild
Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/ TT
Priserna på vete stiger då marknaden befarar nya produktions- och leveransstörningar om Ukrainakriget eskalerar. Arkivbild
Priserna på vete stiger då marknaden befarar nya produktions- och leveransstörningar om Ukrainakriget eskalerar. ArkivbildFoto: Kiichiro Sato AP/TT

En ny fas i Ukrainakriget har inletts, enligt Per Hammarlund, chefsstrateg på SEB.

– Insatserna är mycket högre nu. Riskerna stiger, inte minst vad gäller hotet om att använda kärnvapen, säger han.

På börser runt om i Europa var reaktionen på Putins tal måttlig, även om försvarsaktier fick sig en tydlig skjuts uppåt. Fokus där är snarare på vad som kommer i räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i kväll.

Tydlig förstärkning av dollarn

Men marknadsräntor sjunker tydligt och dollarn stiger tillsammans med guldpriset i samband med den ryske presidentens tal. Reaktionen hänger ihop med att investerare söker sig till vad som ses som säkrare tillgångar i orostider.

– Det var en tydlig förstärkning av dollarn när han pratade. Amerikanska räntor gick ned lite också, ett tydligt tecken på att folk köper mer amerikanska statsobligationer, säger Per Hammarlund.

– Det är förhållandevis små rörelser, men ändå en tydlig reaktion på ränte- och valutamarknaden, tillägger han.

För kronan – som tagit rejält med stryk i den inflations- och räntefrossa som präglat marknaden en tid – är utvecklingen dyster. En dollar kostade efter talet 11:02 kronor, bara två ören från bottennoteringen i juli 2001 på 11:04 kronor per dollar, och nådde en ny historisk topp på 11:08 under onsdagskvällen efter amerikanska centralbankens höjning av styrräntan med 0,75 procentenheter.

– Det är en form av perfekt storm. Jag skulle säga att en kurs på 11:20 kronor per dollar är möjligt, tillägger han.

"Svagare i dåliga tider"

Euron tar också stryk efter Putins tal och kronan har sedan en tid betraktats som en "högbeta-euro", enligt Hammer.

– Den beter sig som en euro, men går starkare i goda tider och svagare i dåliga tider, säger han.

Kopplingen mellan valutorna beror dels på handelsflöden, men även på att Riksbanken följer Europeiska centralbanken (ECB) i sin penningpolitik, enligt Hammer.

Svenska marknadsräntor hänger samtidigt med amerikanska och europeiska räntor nedåt. Räntan på en tioårig svensk statsobligation – som fick en skjuts uppåt när Riksbanken slog till med en oväntat stor räntehöjning i tisdags – backar 10 punkter till 1,92 procent efter Putins tal.

"En väldigt skarp uppgång"

Guldpriset rör sig samtidigt tydligt uppåt.

– Det är en väldigt skarp uppgång just när han pratar, även om den är ganska liten – en halv procent. Det är en plötslig uppgång, vilket är ett tecken på att marknaden verkligen reagerar på talet.

Priset på råolja och naturgas steg också. För naturgasen lyfter priset med nästan 10 procent till följd av ökad oro för leveransstörningar om Ukrainakriget eskalerar.

En annan reaktion syntes på priset på vete, som rusade uppåt i den största prisökningen sedan i mars.

Kontrakten för framtida veteleveranser på terminsmarknaden i Chicago lyfte med 1,6 procent till 9:08 dollar per skäppa (cirka 27,2 kilo).

Per Hammarlund tar bland annat fasta på att Vladimir Putin i talet rättfärdigar annekteringen av hela Donbass, vilket antyder att han anser att även de områden i Donbass som i dag kontrolleras av ukrainska styrkor ska betraktas som ryskt territorium.

Rysk industri till förfogande

Till detta ska läggas hotet om att det kan bli aktuellt att använda kärnvapen om Ryssland hotas, enligt Hammarlund.

I sitt tal sade Putin bland annat:

– Ryssland kommer att använda alla medel som står till förfogande för att bekämpa hot mot sin territoriella integritet – detta är ingen bluff.

Putin förklarade samtidigt att den ryska industrin nu ska stå till krigsmaktens förfogande om det behövs, bland annat genom att ställa om produktion till vapen eller material som behövs i kriget.

Hammarlund beskriver det som att hela den ryska ekonomin nu ska ställas om för att vara redo att ge stöd till krigföringen.

Rättelse: I en tidigare version gjordes en felaktig jämförelse med historiska kronkurser. Kronan är den svagaste mot dollarn sedan den historiska bottennivån sommaren 2001.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.