Annons
Nyheter

Qr-kod ska locka män till screening

En qr-kod ska få män över 65 år att delta i screening för pulsåderbråck.
Det hoppas i alla fall Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland som nu startar ett pilotprojekt med qr-kod-genererade översättningar av screeningkallelser.
Hälsa • Publicerad 8 februari 2022
Ett snabbt ultraljud kan rädda liv. Arkivbild.
Ett snabbt ultraljud kan rädda liv. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Kallelsen skickas ut till alla män som fyller 65 år och översätts till den version som mobiltelefonen är inställd på, vilket ska göra det enklare att förstå vad det handlar om.

I Sverige erbjuds alla män en ultraljudsundersökning det år de fyller 65 år för att upptäcka pulsåderbråck i buken. Det är frivilligt och gratis och cirka 75 procent av de kallade männen deltar i programmet idag.

Annons

Med det nya projektet med qr-koder hoppas man kunna öka deltagandet ytterligare och få med även de som inte har svenska som modersmål.

I dagsläget finns översättningar till arabiska, somaliska, polska, thailändska, sorani/kurdiska, tigrinja, persiska och engelska. Om mobiltelefonen är inställd på något annat språk än dessa kommer användaren till den engelska översättningen.

Pulsåderbråck i buken ger oftast inga symtom men är ett livshotande tillstånd om det brister och är vanligast bland män.

Om metoden blir framgångsrik kan den komma att användas även för andra screeningsprogram, som det för livmoderhalscancer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons