Annons
Nyheter

RÅ överklagar hovrättsdom mot sexförbrytare

Tingsrätten dömde sexförbrytaren till 17 års fängelse, men hovrätten sänkte straffet till 11 år. Nu överklagar Riksåklagaren hovrättens dom och yrkar på att mannen ska få 18 års fängelse.
Brott • Publicerad 15 juli 2022
RÅ yrkar på 18 års fängelse. Arkivbild.
RÅ yrkar på 18 års fängelse. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Den 54-årige mannen har – bland annat – upprepade gånger har våldtagit sin sambo och tvingat henne att prostituera sig. I februari dömdes han av Kristianstad tingsrätt för människohandel, grovt koppleri, grova våldtäkter, våldtäkter och grov kvinnofridskränkning.

Straffvärdet bedömdes vara 14 års fängelse, men eftersom mannen tidigare dömts för liknande brott och sedan återfallit i likartad allvarlig brottslighet, bestämdes påföljden till 17 år.

Annons

Domen överklagades och i förra veckan meddelade hovrätten över Skåne och Blekinge att straffet sänks till 11 års fängelse.

Hovrätten rubricerade några av gärningarna som lindrigare brott än vad tingsrätten gjort och ansåg att mannens tidigare brottslighet låg för långt tillbaka i tiden för att den skulle medföra ett längre straff.

Riksåklagaren köper inte det resonemanget och överklagar nu hovrättens dom. RÅ vill att Högsta domstolen ska döma mannen till fängelse i 18 år.

"Enligt riksåklagaren är det sammantagna straffvärdet av gärningar som mannen ska dömas för betydligt högre än vad hovrätten kommit fram till, nämligen fängelse i 14 år. Riksåklagaren anser också att det faktum att mannen återfallit i likartad och synnerligen allvarlig brottslighet måste få ett påtagligt genomslag vid straffmätningen", heter det i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons