Annons
Nyheter

Rädda Barnen: Fattiga familjer bör få mer stöd

Samhälle • Publicerad 8 september 2022
Rädda Barnen tycker att fattiga barnfamiljer bör få mer stöd för att klara sig när matpriserna stiger.
Rädda Barnen tycker att fattiga barnfamiljer bör få mer stöd för att klara sig när matpriserna stiger.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Rädda Barnen vill att fattiga barnfamiljer som drabbas hårt när matpriserna ökar får mer stöd – på liknande sätt som riksdagen stöttade villaägare när elpriserna rusade, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Matpriserna stiger nu, men varken barnbidrag, bostadsbidrag eller underhållsstöd höjs automatiskt år efter år.

Annons

– Vi ser att de här systemet minskar i betydelse just för att bidragen inte räknas upp, säger Maria Soares Lindberg från Rädda Barnen till radion.

Rädda Barnens definition av fattigdom är att man har ungefär hälften av en normalinkomst efter skatt.

Swedbank har gjort beräkningen att ensamstående föräldrar i hyreslägenhet tappar omkring 700 kronor i månaden i köpkraft.

– 500-600 kronor i försämrad köpkraft det kan vara skillnaden att gå runt en månad eller inte, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom, till radion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons