Annons
Nyheter

Räddade migranter fast på båt i två dagar

Över hundra personer räddades ombord på ett fartyg i Medelhavet.
Men de blev ändå kvar på havet i två dagar – medan Italien och Storbritannien tjafsade om ansvaret.
Medelhavet • Publicerad 8 maj 2018
De 105 migranterna som kom med båt från Libyen räddades ombord på fartyget Astral.
De 105 migranterna som kom med båt från Libyen räddades ombord på fartyget Astral.Foto: Felipe Dana

Tidigt i söndags morse rapporterade den italienska kustbevakningen att en båt med migranter var illa ute utanför Libyens kust. Hjälporganisationen Proactiva Open Arms båt Astral fick meddelandet, och hjälpte de 105 migranterna ombord.

När Italien koordinerar insatser brukar Astral lämna över migranterna till en större båt som tar dem till Italien. Men nu hävdade Italien att migranterna var Storbritanniens ansvar, eftersom Astral seglar under brittisk flagg.

Annons

Under natten sade britterna att Astral kunde lämna över migranterna till räddningsbåten Aquarius, som används av hjälporganisationerna SOS Mediterranean och Läkare utan gränser. Båtarna bestämde träff men väntade sedan hela måndagen på en bekräftelse från antingen Storbritannien eller Italien, för att få veta var migranterna skulle tas.

På kvällen godkände den italienska kustbevakningen slutligen att migranterna kunde tas till Italien för "att freda de 105 migranternas hälsa och säkerhet", enligt ett uttalande.

– Det här är ytterligare ett exempel på förseningar och förvirring som leder till ännu fler risker för människoliv i centrala Medelhavet, som redan är det havsområde där flest människor dör i världen, säger Nick Romaniuk, räddningskoordinator på Aquarius.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons