Annons
Nyheter

Rajiv Gandhis mördare släpps fria

De sista personerna som suttit fängslade för inblandning i mordet på Indiens premiärminister Rajiv Gandhi 1991 har släppts.
Indien • Publicerad 12 november 2022
Indiens dåvarande premiärminister Rajiv Gandhi, här på en bild från 1985.
Indiens dåvarande premiärminister Rajiv Gandhi, här på en bild från 1985.Foto: Suresh Karadia/AP/TT

Rajiv Gandhi dödades i ett självmordsattentat under ett valmöte i maj 1991, bara sju år efter att hans mor Indira Gandhi mördats av egna livvakter.

Åren efter attentatet mot Rajiv Gandhi fängslades en lång rad människor för inblandning i dådet och 1998 dömdes 26 personer till döden för delaktighet. 19 av dem släpptes dock året efter och ingen dödsdom har verkställts.

Annons

Beslutet att de fyra som ännu var fängslade och de två som var villkorligt frigivna helt ska släppas bygger på gott uppförande och att de suttit bakom galler i nära tre årtionden, längre tid än livstidsdömda normalt avtjänar i Indien, meddelar högsta domstolen.

Rajiv Gandhis parti, det gamla maktpartiet Kongresspartiet, har fördömt beslutet som helt oacceptabelt och "inte i linje med den indiska andan".

Men den dödade premiärministerns son Rahul och dotter Priyanka har sedan tidigare sagt att de förlåtit mördarna. Och deras mor, Rajiv Gandhis änka Sonia Gandhi, bad 2010 om att en av de nu släppta skulle slippa dödsstraff då hon under tiden i fängelse fött en dotter.

De allra flesta som fängslades efter attentatet tillhörde gerillarörelsen Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) som i decennier förde krig mot regeringen i Sri Lanka. Mordet på Rajiv Gandhi var ett svar på hans beslut att skicka indisk militär för att bekämpa LTTE.

Minst 15 personer dödades i attentatet den 21 maj 1991 när en tonårig flicka tog sig fram till Rajiv Gandhi under valmötet i delstaten Tamil Nadu. Mitt i folksamlingen utlöste hon då den laddning hon bar på när hon böjde sig för att till synes röra vid premiärministerns fötter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons