Nyheter

Räkbrist hotar efter fiskestopp

Fiske • Publicerad 12 februari 2021
Priset på räkor kan skjuta i höjden när svenska fiskare inte får fiska i norska vatten, enligt Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).
Priset på räkor kan skjuta i höjden när svenska fiskare inte får fiska i norska vatten, enligt Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).Foto: Mariam Butt

Bråket om fisket efter Storbritanniens utträde ur EU kan leda till brist på räkor i svenska butiker. Innan förhandlingarna om fisket efter Brexit är klara får svenska yrkesfiskare inte fiska i norska vatten.

– Det kommer också att göra att räkpriset skjuter i höjden, det drabbar ju konsumenterna, och jag tror att det kommer att bli en brist på räkor i Sverige, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) till Dagens eko.

Förhandlingarna mellan EU, Storbritannien och Norge om fisket efter Brexit pågår fortfarande. Det är orsaken till att svenska fiskebåtar har stoppas från att fiska i norska vatten och det är där som en stor del av räkfisket sker så här års.

Förbudet slår hårt mot svensk yrkesfiskare. Det är inte bara räkfiskare som drabbas, utan även trålare som fångar fisk.

– Det blir ett stort ekonomiskt tapp, säger Peter Ronelöv Olsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.