Annons
Nyheter

Räkna med blåst och regn i helgen

En kylig fredag följs av en helg med blåst och nederbörd.
– Det blir ostadigt väder i helgen, säger Therese Gadd på SMHI.
Väder (TT) • Publicerad 14 februari 2020
Räkna med blåst och regn i helgen. Arkivbild.
Räkna med blåst och regn i helgen. Arkivbild.Foto: Foto: Kent Even Grundstad / NTB scanpix / TT

Fredagen bjuder på en högtrycksrygg över landet. Det blir minusgrader ända ner över södra Götaland. Längst i norr kan det bli riktigt kallt, 25–30-minusgrader på klara platser.

– Fram på dagen är det rätt soligt väder på många håll. Vi har en del molnsjok som passerar i söder och i Lapplandsfjällen drar en del snöbyar in, säger Therese Gadd.

Annons

Men sedan väntar ostadigare väder. På lördagen drar ett nederbördsområde in västerifrån och skjuter bort högtrycket. Nederbörden faller främst som regn i Götaland och de södra delarna av Svealand, men det kan vara snöinslag över sydsvenska höglandet. I norra Svealand och norrut faller det främst som snö, men det är osäkert hur mycket det kommer in.

På söndagen så drar ett mer omfattande nederbördsområde in västerifrån

– Det kommer att bli rejält blåsigt i Götaland, möjligtvis mycket hårda vindbyar. I södra Sverige och sydöstra Norrland faller nederbörden främst som regn, annars snö eller blötsnö. Det är också mildare väder med plusgrader som letar sig upp norrut upp mot norra Norrlandskusten, säger Gadd.

Det ostadiga och blåsiga vädret kommer att fortsätta in i början av nästa vecka.

Gustav Sjöholm/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons