Annons
Nyheter

Rånet mot väktarna kan vara ett insiderjobb

Det drygt tre år gamla rånet mot väktare som fyllde på pengar i Föreningssparbankens uttagsautomat på Dalbo i Växjö är fortfarande ouppklarat.
För första gången offentliggör polisen nu sitt huvudspår. Rånet kan vara ett
insiderjobb.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2006

- Flera omständigheter tyder på någon form av insiderjobb. Med de uppgifter som finns i materialet kan vi inte utesluta det trots att vi inte har någon misstänkt för brottet. Exakt vad det är för information måste vi behålla för oss själva, konstaterar kriminalinspektör Bernt-Åke Solverius vid Kronobergspolisen.

Höll de första förhören

Annons

Det var han som strax efter rånet tidigt på torsdagsmorgonen den 14 november 2002 kallades in för att hålla de första förhören.

Den aktuella morgonen hade två väktare från Securitas som så många gånger förr fyllt på Föreningssparbankens uttagsautomat på Dalbo, under lång tid en av de mest använda automaterna i Sverige.

Väktarnas arbetspass hade pågått i närmare fem och en halv timme när de strax efter klockan 04.40 anlände till Dalbo. Det var sista anhalten på en lång värdetransportrunda som gått mellan en rad banker i Blekinge och Kronobergs län.

När väktarna kom till banken på Dalbo såg de inget märkligt. Värdetransportbilen parkerades en meter från dörren, väktarna låste upp och gick in i banken.

Under de första dryga tio minuterna som väktarna var i banklokalen var allt lugnt. De befann sig i ett särskilt låst utrymme och fyllde på penningkassetter till uttagsautomaten när tystnaden plötsligt bröts av en kraftig smäll.

Pistolbeväpnad rånare

Väktarna öppnade reflexmässigt dörren till utrymmet inne i banken där de befann sig för att se vad som hänt. De möttes av en

pistolbeväpnad rånare som kom rusande mot dem och skrek "ligg ner annars skjuter jag" följt av "larmar ni dödar jag er". Rånaren hade lyckats ta sig in i banken genom att slå ett hårt slag med en slägga mot aluminiumkanten på bankens entrédörr. Enbart ett enkelt lås var i funktion på dörren.

Rånaren skrek efter pengarna som han slängde ned i en stor svart sportbag.

"När han rafsat ned allt som var i kassetterna var det ju en massa på golvet. Då sa han bara lugnt att vi skulle hjälpa honom att plocka i hop det också", har en av väktarna berättat i förhör.

Annons

Strax därefter lämnade rånaren springande banklokalen.

Rånet var över på två minuter och fyra sekunder. Det vet polisen med bestämdhet tack vare bankens egen övervakningskamera.

- Men åt vilket håll rånaren sedan försvann är oklart. Det var bara en gärningsman i själva banklokalen, men det är ju troligt att en kamrat väntade i något fordon i närheten, säger Bernt-Åke Solverius.

En del vittnesuppgifter

Polisen fick kort efter rånet in en del vittnesuppgifter och även tips om tänkbara gärningsmän, men inget av tipsen ledde någonstans.

- Vi är intresserade av att komma i kontakt med personer som kan känna till något om det här rånet. Det har gått några år och mycket kan ha förändrats i de inblandades privata relationer.

- Det gör att personer som inte

tidigare ville berätta om brottet nu kanske kan lämna sina uppgifter till polisen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons