Annons
Nyheter

Belarusisk oppositionsledare inför rätta

Belarus • Publicerad 24 juni 2021
Sergej Tichanovskij under protesterna i Minsk i maj 2020.
Sergej Tichanovskij under protesterna i Minsk i maj 2020.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Rättegången mot den belarusiska oppositionspolitikern Sergej Tichanovskij har inletts. Han greps i maj förra året, efter att ha meddelat att han skulle kandidera i det omstridda presidentvalet. Hans fru Svetlana Tichanovskaja tog då över rollen som oppositionsledare och ställde upp i valet i stället för honom.

Tichanovskij anklagas för ha organiserat massupplopp, uppviglat befolkningen, stört samhällsordningen och förhindrat folk att utöva sin rösträtt. Han riskerar upp till 15 år i fängelse, skriver BBC.

Annons

I samma rättsprocess anklagas bland annat oppositionsledaren Nikolaj Statkebitj, bloggaren Igor Losik och Vladimir Zychanovitj. Rättegången hålls bakom stängda dörrar.

– Vad de får för fängelsestraff spelar absolut ingen roll just nu. Alla förstår att det inte är några rättegångar, utan personlig hämnd från de som sitter vid makten och som behåller den med hjälp av våld, säger Svetlana Tichanovskaja i ett videoklipp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons