Annons
Nyheter

Regeringen: A-traktorer ska ha vinterdäck

Från kommande vinter ska det bli lagkrav på att också A-traktorer måste ha vinterdäck.
Regeringen har också flera andra åtgärder på gång, som bälteskrav och en passagerare per säte.
Trafik • Publicerad 10 maj 2023
Regeringen vill införa krav på vinterdäck för A-traktorer den kommande vintern och tar nu ett första steg för att göra det möjligt. Arkivbild.
Regeringen vill införa krav på vinterdäck för A-traktorer den kommande vintern och tar nu ett första steg för att göra det möjligt. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

– Vi har haft en del tragiska olyckor med A-traktorer, flera med dödlig utgång, därför är det viktigt att höja trafiksäkerheten för A-traktorer, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Vinterdäckskravet, som rent formellt måste anmälas till EU-kommissionen, är den första åtgärden i ett paket som ska göra A-traktorer mindre farliga för de som sitter i dem och andra i trafiken. Kravet ska vara detsamma som för personbilar, från den 1 december till den sista mars.

Annons

Paketet består av delar som Transportstyrelsen lade fram i sin utredning om A-traktorer förra året. Det handlar bland annat om bälteskrav, att det inte ska tillåtas fler passagerare än vad det finns säten, förarprov, hastighetsgränser samt plomberingar som ska hindra att A-traktorer kan köras över tillåten hastighet.

Enligt Andreas Carlson körs merparten av alla A-traktorer med vinterdäck redan, men det finns inget krav på det.

– Det är viktigt att ha ett lagkrav på det för att alla ska omfattas, säger Carlson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons