Annons
Nyheter

Register ska underlätta HVB-placering av unga

Ett nationellt register ska upprättas över landets HVB-hem. Tanken är att lättare kunna upptäcka brister och sålla bort oseriösa aktörer.
Politik • Publicerad 9 mars 2021
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Registret ska underlätta för kommunerna att undvika att placera ungdomar på HVB-hem där det tidigare framkommit missförhållanden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

Det finns 826 aktiva HVB-hem i Sverige med 5 500 placerade ungdomar.

Annons

Arion Chryssafis, ordförande i beredningen för socialpolitik och individomsorg på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger att det inte finns någon nationell, tillgänglig databas i dag vilket gör att socialsekreterare i varje kommun individuellt får söka rätt på uppgifter om hemmen.

– De flesta hem fungerar bra men kvaliteten varierar för mycket och det är svårt att upptäcka där brister finns, säger han.

Ivo får uppdrag

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) får i uppdrag att inrätta registret. Det ska bland annat innehålla information om vilken målgrupp HVB-hemmen lämpar sig för och i framtiden till exempel tillsynsrapporter.

I framtiden ser SKR också att ett liknande register skulle kunna införas för LSS-boenden och särskilda boenden för äldre.

På frågan vad registret kan innebära svarar Arion Chryssafis:

– Det kommer säkerligen leda till att oseriösa aktörer och de som inte håller en bra kvalitet sållas ut.

Utreds ett år

Uppdraget ska delredovisas till Socialdepartementet senast den 30 juni i år och slutredovisning ska ske senast den 30 april 2022.

TT: Det låter som en självklarhet att kommuner har tillgång till denna information, varför har man inte haft det tidigare?

– Så är det alltid, att man kunde gjort saker tidigare. Men sedan 2017 har man behövt tillstånd för att bedriva HVB-hem, och att föra register är ganska komplicerat. Det betyder inte att vi inte kan göra det, det är därför vi gör det nu, men det tar lite drygt ett år att ta fram ett register som känns relevant och tar hänsyn till rätt parametrar, säger Lena Hallengren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons