Annons
Nyheter

Regeringen presenterar nytt mediestöd

Regeringen kallar till presskonferens för att presentera sitt förslag om ett nytt mediestöd.
Flera tidningar har aviserat en minskad utgåva som resultat av det förslag utredaren lämnade i fjol.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Regeringen presenterar ett nytt stöd för nyhetsmedier. Arkivbild.
Regeringen presenterar ett nytt stöd för nyhetsmedier. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) håller en presskonferens klockan 16.30. Då kommer det att klargöras huruvida regeringen med sin proposition gått på utredaren Mats Svegfors linje. Han presenterade sitt förslag för ett nytt stöd till nyhetsmedier i fjol, betitlat "Ett hållbart mediestöd för hela landet".

Svegfors föreslog då ett teknikneutralt stöd som inte ska beräknas utifrån tidningens upplaga, utan ska utgå från redaktionernas storlek. Han menade att förslaget ska gynna lokal och regional journalistik.

Annons

Det nya mediestödet ska enligt Svegfors förslag flytta fokus från att stödja så kallade "andratidningar", alltså mindre och konkurrerande tidningar på lokal nivå.

– Det är en hel del medier som kommer att tappa stöd, sade Svegfors då.

I måndags meddelade flera tidningar inom koncernen Bonnier News Local att de inte längre kommer erbjuda papperstidning på söndagar. Det gällde Gävletidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet samt Sundsvalls Tidning.

"Att omställningen görs nu i höst beror på att Gefle Dagblad kommer att förlora många miljoner i presstöd i och med förändringar av det statliga mediestödet som presenteras inom kort. Vi måste därför sänka våra utgifter", skrev GD:s chefredaktör Katarina Ekspong i en krönika.

Fakta: Utredarens förslag om mediestöd från 2024

Utredaren Mats Svegfors förslag på ett nytt mediestöd tillkännagavs i juni 2022. Det är avsett att träda i kraft 2024.

Förslaget innebär att stödet ska vara teknikneutralt, och gynna lokal och regional journalistik.

Stödet utgår från redaktionernas storlek i stället för upplaga.

I systemet inlemmas det befintliga stödet för så kallade "vita fläckar", där särskilda pengar kan ges till satsningar som inte täcks av medier.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons