Annons
Nyheter

"Regeringen undergräver svenska modellen"

Socialdemokraterna kräver att fack och arbetsgivare släpps in i regeringens arbetsmarknadspolitiska råd.
– De som kan arbetsmarknaden bäst har fått kalla handen, säger partiets talesperson Teresa Carvalho.
Politik • Publicerad 1 augusti 2023
Teresa Carvalho, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och talesperson för Socialdemokraterna.Foto: Ali Lorestani/TT

Det går inte att lita på att regeringen följer den svenska modellen. Det menar Socialdemokraterna, som kräver att regeringen släpper in arbetsmarknadens parter i ett expertråd som tillsatts av arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

I rådet, som bildades i juni, ingår professorer och myndighetschefer men inga representanter från parterna som förhandlar villkor på arbetsmarknaden.

"Gick i taket"

Annons

– Det var med rätta som fack och arbetsgivare gick i taket när de fick det här beskedet, säger S arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho.

Hon ger två exempel på att regeringen "undergräver den svenska modellen".

Arbetsmarknadens parter är överens om att införa så kallade etableringsjobb, jobb där staten står för en stor del av kostnaderna, men regeringen har dragit benen efter sig. Anledningen är att SD bromsar.

Parterna är också sedan tidigare överens om det så kallade omställningsstudiestödet, för att den som är mitt i arbetslivet ska kunna skola om sig. Men CSN:s handläggning av stödet haltar på grund av brist på resurser.

"Knappast småpotatis"

– Det här agerandet sätter inte bara omställningsstudiestödet i gungning utan hotar också hela grunden för det nya huvudavtalet, och det är knappast småpotatis, säger Carvalho.

Regeringen har också fått kritik från German Bender, utredningschef för den fackföreningsnära tankesmedjan Arena Idé, och sociologiprofessor Anders Kjellberg som anser att om staten inte följer ingångna avtal på arbetsmarknaden så riskeras något av det mest svenska vi har.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons